"Geen rem op uitbreidingsdrift apothekers"

"Het memorandum voor de verkiezingen ’24 van de apothekersbond APB is ontnuchterende lectuur voor wie dacht dat het allemaal nog wel meevalt met de apothekers die het takenpakket van de artsen willen inpikken", luidt de scherpe reactie van Bvas. Het syndicaat neemt aanstoot aan de lijst met voorstellen om de bevoegdheden van de apothekers uit te breiden. "Het is welletjes geweest. Trop is te veel."

Voorzitter Johan Blanckaert en bestuurslid Jos Vanhoof zijn niet mals: "De lobbymachine van de apothekers draait deze week op volle toeren. ‘Vaccineren tegen griep door de apotheker: we blijven doorgaan!' klonk het dinsdag triomfantelijk in een infoflash die de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) rondstuurde."

Aanleiding was de beslissing van de ministerraad om de toestemming voor apothekers om te vaccineren tegen griep te verlengen tot eind december 2024.

Een dag later volgde het memorandum aan de regering met daarin maar liefst 36 voorstellen van de APB “om ons gezondheidszorgsysteem te versterken door het potentieel van officina-apothekers volledig te benutten”.

De apothekers vragen de regering om in de komende legislatuur “verder in te zetten op dat potentieel van de officina-apothekers en hen nieuwe zorgtaken toe te vertrouwen, die complementair zijn aan het huidige zorgaanbod, maar die het ook verder zullen versterken en veerkrachtiger maken.”

Bvas zet enkele nieuwe zorgtaken die de APB claimt, op een rijtje:

  • Uitbreiden van de testbevoegdheden van de apotheker via onder andere Point-of-Care Testing naar andere aandoeningen waar testing een meerwaarde kan bieden, bv. met het oog op het voorkomen van antibiotica-resistentie;
  • Uitbreiden en verduurzamen van de vaccinatiebevoegdheden van de apotheker voor griep en andere vermijdbare ziekten;
  • Uitbreiden van de voorschrijfbevoegdheden (met recht op terugbetaling voor de patiënt) van de apotheker. De tekst vermeldt het autonoom verlengen van chronische therapieën en het geprotocolleerd voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen tegen eenvoudige aandoeningen zoals niet-recidiverende cystitis;
    De apotheek als toegangspoort tot de gezondheidszorg erkennen en (forfaitair) subsidiëren in het kader van bevolkingsonderzoeken (kankerscreening), sensibilisatie-campagnes, etc. … ondersteund door population health management en datadriven algoritmes.

Voor Bvas is de maat nu helemaal vol. "We roepen de politici op om niet mee te gaan in deze zoveelste demarche van de APB die erop gericht is het takenpakket van de arts te fragmenteren en zijn coördinerende rol te ondergraven."
 
En beide Bvas'ers besluiten: "Als de apothekers nog zoveel tijd over hebben om al die extra zorgtaken erbij te nemen, kan dat alleen maar betekenen dat ze voor hun huidige takenpakket de voorbije jaren overgefinancierd werden. Hoog tijd dus om paal en perk te stellen aan de ongebreidelde uitbreidingsdrift van de apothekers." 
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.