Uiteraard is ook griepcommissaris Marc Van Ranst betrokken bij dit plan, net zoals hij dat was bij de aanpak van H1N1 in 2009. Wat was precies de aanleiding om nu het plan te activeren?
“Het is altijd moeilijk om in te schatten hoe we zoiets aanpakken om te vermijden dat er te veel onrust ontstaat bij de bevolking. Eigenlijk schat ik de kans dat dit een grote epidemie met impact wordt voor ons, op 10 tot 15%. Dat is niet veel, maar anderzijds wel voldoende om de de eerste pijler die hiermee zal worden geconfronteerd, de medische sector, beter te wapenen en geestelijk voor te bereiden op iets wat hopelijk nooit komt. Het stopt ook niet bij de geneeskundige sector. Net als in 2009 zal er ook gewerkt worden aan business continuity planning voor de andere sectoren in de samenleving.”
“Eigenlijk brengen we nu in herinnering wat we ook in 2009 deden met huisartsen en apothekers. Toen werkten we nog wel met andere communicatiemiddelen, wat praktische problemen opleverde en wat weerstand. Dingen per mail versturen was toen nog controversieel, sommige Franstalige huisartsen stonden er toen nog op dat dit plan in een gewone brief onder enveloppe werd verstuurd. Die fase zijn we intussen wel voorbij."
"Elektronische communicatie met het artsenkorps is in 2020 mogelijk, denk ik. Iedereen heeft zijn eHealthbox, dus moet het wel wat makkelijker lopen. Zelfs al duiken daar soms ook jammer genoeg nog kinderziekten op. In 2009 was er toen sowieso al geen probleem met de APB en de apothekers, maar huisartsen en specialisten bereiken was toen een ander paar mouwen. Specialisten ging nog wat makkelijker via de hoofdartsen, dat wel. Via de kringen verliep het in 2009 wat stroef.”
Griep geen stoorzender?
Of de huidige griepepidemie geen stoorzender kan zijn om covid-19 op te sporen? “Daarop is ons beleid nu net gesteund: zoveel mogelijk gevallen nu opsporen en direct mogelijke casussen in laboratoria analyseren om de paasvakantie te halen. Die vakantie is niet zo gek ver weg meer en ik acht de kans klein dat er een cocirculatie zal optreden van dit nieuwe virus met het griepvirus. We maken niet het meest erge griepseizoen mee. Dat zal nu sowieso een knak krijgen door de krokusvakantie volgende week, waarna de dalende curve al ingezet moet worden. Bij de paasvakantie zakt die curve dan traditioneel naar bijna nul. We hopen dat we dat scenario kunnen halen.”
“Ik reken erop dat de huisartsen hier zeer professioneel, koel en degelijk op zullen reageren als zo’n patiënten zich aandienen. Opgelet, dat is niet in alle landen zo. In andere landen maakt men zich zorgen over artsen die hun praktijk gaan sluiten bijvoorbeeld. Daar ben ik voor ons land helemaal niet bezorgd om."
"Ook in 2009 heeft men zeer professioneel gereageerd. Men is het tevens meer gewoon om organisatorische richtlijnen te volgen zoals tijdelijk met een vaste huisarts werken, alleen geplande afspraken uitvoeren… Nogal wat artsen zijn ook met vaste vaccinatiemomenten blijven werken voor griep. Tegen covid-19 hebben we weliswaar geen vaccin, maar ik denk dat er wel een aantal bochten genomen zijn die het allemaal vergemakkelijken nu.”
Lees ook:
> epidemiegevaar: kringen bepleiten drastisch plan
> "Anti-malariamiddel blijkt actief te zijn tegen coronavirus COVID-19"