De Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België (ASGB) verzet zich uitdrukkelijk tegen het idee om huisartsen verplicht onder een forfaitair betalingssysteem te brengen. Dat meldt de organisatie in een reactie op een opiniestuk van de professoren huisartsgeneeskunde van de vier Vlaamse universiteiten, gepubliceerd op maandag 25 maart in De Morgen.
In hun stuk stellen de professoren dat het huidige prestatiesysteem misbruik in de hand werkt en vervangen moet worden door een forfaitair systeem. Die conclusie trekken ze op basis van één individuele getuigenis van een studente geneeskunde, aldus ASGB.
De artsensyndicale organisatie maakt bezwaar tegen deze stellingname. "Het lijkt ons niet de taak van de universiteiten om één bepaald financieringssysteem te promoten bij toekomstige artsen, laat staan een ander af te breken. Net zoals het niet de taak is van de artsensyndicaten om opleiding te geven aan studenten," aldus ASGB in een persmededeling.
ASGB benadrukt de waarde van keuzevrijheid binnen de huisartsgeneeskunde: "Het is volgens ons net een rijkdom dat er twee systemen mogelijk zijn, zowel een forfaitair als één per prestatie. Met elk hun voor- en nadelen. Sommigen voelen zich goed in het ene systeem, anderen in het andere. En dat lijkt ons perfect zo!"
De organisatie wijst er bovendien op dat er sinds kort een derde systeem bestaat, de zogeheten New Deal. "De kiem daarvan werd gelegd door diezelfde universiteiten en werd door het kabinet gretig overgenomen. En ook voor deze financieringsvorm zien wij bij ASGB op dezelfde wijze voor- en nadelen."
Volgens ASGB kent elk systeem zijn sterktes, zwaktes én misbruik. Ook het forfaitaire systeem blijft daar niet van gespaard. "Lees er de uitspraken ten gevolge van controles door de DGEC maar eens op na," klinkt het. De organisatie verwijst daarbij naar het overzicht van gerechtelijke uitspraken op de website van het Riziv.
"Die misbruiken moeten er echt uit, anders blijft geen enkel gezondheidszorgsysteem overeind, daar zijn wij het 101% mee eens (en daar proberen we zelf als syndicaat aan te helpen). Maar alle misbruiken en zonden op de zorgverleners van één systeem steken, dat is pure volksverlakkerij," besluit ASGB
Lees ook:
> Vier professoren huisartsgeneeskunde nemen stelling tegen prestatiegeneeskunde
Laatste reacties
Walter VAN ROMPAEY
27 maart 2025Goede en correcte reactie van ASGB op de provocatie van de professoren . We wachten nu nog op de officiële
reactie van Domus Medica . Ondertussen hoop ik dat onze brave stagiaire beseft in welk sinister spel ze is
terechtgekomen .
Van Rompaey Walter