Twee anesthesisten en twee directieleden van het AZ Zeno van Knokke zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor de onopzettelijke doding van een baby. Dat besliste de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. De zaak deed in 2012 heel wat stof opwaaien.
De acht maanden oude Jasper viel in het gloednieuwe OK van AZ Zeno in november 2012 in een coma. Per ongeluk kreeg hij lachgas in plaats van zuurstof toegediend. Na onderzoek bleek dat de leidingen voor beide gassen in een nieuw toestel werden omgewisseld. Enkele dagen na de vergissing overleed de baby. Al snel ontstond een discussie of de artsen dan wel de installateurs van de apparatuur (en het toezichthoudende ziekenhuis) verantwoordelijk waren.
De raadkamer besliste in juni 2015 al dat de twee anesthesisten en de twee directieleden zich moesten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Idem dito voor het bedrijf dat de werken in het OK had uitgevoerd.
Zes partijen lopen het risico dat ze veroordeeld worden voor onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzorg:
- het ziekenhuis AZ Zeno van Knokke,
- de firma in kwestie die de leidingen installeerde,
- twee anesthesisten,
- een ingenieur
- een directeur.
Het ziekenhuis en de installateur moeten zich ook verantwoorden voor een schending van geneesmiddelenwet.
Als de directeurs schuldig worden bevonden, dan riskeren de dokters en de directieleden een celstraf van drie maanden tot twee jaar en een geldboete tussen 300 en 6.000 euro.