Op initiatief van het Centre de coordination francophone pour la formation des candidats MG (CCFFMG) werd aan de andere kant van de taalgrens in maart jl. een eenheid "MGcare" opgericht om assistenten of stagemeesters die dat wensen te helpen bij problemen die het goede verloop van een stage in de weg staan.
Tijdens de lanceringsfase ontving de eenheid ongeveer twintig hulpvragen.
MGcare is een aanvullend instrument bij de bestaande ondersteuningsmechanismen maar specifiek is dat het volledig onafhankelijk opereert van de universiteiten en de CCFFMG. Vooral een troef is de onafhankelijke positie naast het feit dat anonimiteit gegarandeerd is.
In de huisartsenpraktijk zijn spanningen tussen assistenten en stagemeesters (slechte arbeidsomstandigheden, relatieproblemen, enz.) en situaties die ontaarden, zeldzamer en minder spectaculair dan in de ziekenhuissfeer. De CCFFMG schat dat slechts 5% van de stages echte moeilijkheden oplevert, terwijl 95% "onberispelijk" verloopt. Maar, ook al is het beperkt, het fenomeen verdient te worden aangepakt. "Een autonome eenheid waar professionals coaching en advies geven of bemiddelen, is een grote stap voorwaarts", zegt het centrum.
Tijd en toezicht
Uit een eerste "mini-evaluatie" is gebleken dat er inderdaad vraag is naar MGcare. Tijdens de aanloopfase, tussen maart en juni, kreeg de eenheid 22 verzoeken om interventie , waarvan er 18 zijn behandeld; de overige vier vielen buiten de reikwijdte. "De meeste verzoeken waren afkomstig van assistenten", legt het centrum uit, waarbij het benadrukt dat het proces "100% anoniem blijft". En anonimiteit is duidelijk een aandachtspunt voor de Franstalige haio's".
Het zal geen verbazing wekken dat driekwart van de verzoeken slaat op relationele problemen die zich voordoen in de tandem haio-stagemeester. Het resterende kwart betreft hoofdzakelijk de arbeidstijd of het toezicht. In maart 2022 zal een definitieve balans worden opgemaakt.