De intentieverklaringen van kandidaat-deelnemers aan de pilootprojecten geïntegreerde zorg moeten tegen 31 mei bij de overheid worden neergelegd. Als de projecten evenwichtig willen beantwoorden aan de 14 componenten die de ‘Gids pilootprojecten geïntegreerde zorg voor chronische patiënten’ vooropstelt – wat de bedoeling is –, dan zal daar flink wat hersengymnastiek aan te pas komen.
Niet totaal onverwacht tekent een weldoordachte informatisering zich af als één van de spiloplossingen. Het lijkt in de huidige situatie onmogelijk dat zorgverleners geïntegreerd samenwerken zonder daartoe een geïntegreerd ICT-systeem te gebruiken. Instrumenten ad hoc zijn op de markt en worden in Nederland al in de dagelijkse praktijk gebruikt, ook door huisartsen. De Nederlandse marktleider op dit vlak benadert momenteel de Belgische softwarefabrikanten voor samenwerking.
Geïntegreerde ICT-systemen maken het niet alleen mogelijk de zorg te organiseren, maar ook aan de eerste component van de Gids tegemoet te komen: patient empowerment. Dankzij geïnformatiseerde communicatie met de zorgverlener raakt de patiënt nauwer betrokken bij de zorg. Patient empowerment verbetert niet alleen de lichamelijke en mentale gezondheid van de patiënt, maar heeft ook een kostenbesparend effect.
Geld voor nieuwe opties kan worden vrijgemaakt door elders kosten te besparen, bijvoorbeeld op overbodige consulten. Om de uitgaven gemakkelijker onder controle te houden, dringt de Gids aan op bundled payment: per patiënt ontvangt het zorgnetwerk een vast bedrag, te verdelen onder de zorgverstrekkers. Het bedrag wordt bepaald door de ziektelast van de patiënt, die als voorspeller geldt voor de zorgnood.
Met het oog op de drukke communicatie tussen zorgverleners zal ook moeten worden nagedacht over een herverdeling van de rollen: kan een praktijkondersteuner de huisarts bijstaan?
Lees een uitgebreider artikel over dit onderwerp in onze krant dd. 19 mei.