Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) wil dat Haio’s enkel in zogenaamde ‘modelpraktijken’ stage lopen. Solopraktijken rekent hij daar niet bij. Die ‘academische’ tendens om solopraktijken als minderwaardig voor te stellen moet stoppen. Kleinschaligheid heeft ook zijn voordelen. Hoe meer variatie in praktijkvorm, hoe beter, reageert Bvas.
De universitaire huisartsencentra sturen hun studenten zoveel mogelijk in de richting van multidisciplinaire huisartsenpraktijken. Solopraktijken zijn in hun visie relicten uit een vroeger tijdperk, stelt het syndicaat vast. "Die academische indoctrinatie is al langer aan de gang. Maar met zijn uitspraken in Knack van vorige week, gaat professor Dirk Devroey (VUB) nog een stuk verder", meent Bvas.
Op de vraag hoe hij het tekort aan huisartsen wil aanpakken, antwoordt hij dat er meer geneeskundestudenten voor moeten kiezen om huisarts te worden. "En dan komt de aap uit de mouw", analyseert Bvas. Naast de inspanningen van de universiteiten om het aantal studenten dat kiest voor huisartsgeneeskunde op te trekken, is er volgens professor Devroey nog marge voor verbetering "door onze studenten stage te doen lopen in een modelpraktijk. In solopraktijken, die over tien jaar haast allemaal verdwenen zullen zijn, krijgen ze de indruk dat je je als huisarts kapot moet werken en dat schrikt hen natuurlijk af. Jammer genoeg zijn er niet genoeg stageplaatsen en kunnen we dus niet vermijden dat sommigen daar terechtkomen.”
Bvas is "geschokt door die denigrerende uitspraken. Het valt inderdaad op dat solopraktijken de laatste jaren veel moeilijker Haio's toegewezen krijgen, terwijl grotere praktijken met meerdere opleiders makkelijk meerdere Haio's strikken. In sommige regio’s wijzen de academische centra hun Haio’s zelfs uitsluitend toe aan forfaitair werkende wijkgezondheidscentra, wat deze huisartsen in spe niet bepaald een evenwichtig perspectief op huisartsgeneeskunde biedt", luidt het.
Huisarts en Bvas-voorzitter Luc Herry ziet in deze aanstellingspolitiek een zoveelste demarche van de academische huisartsencentra, die focussen op een monolithisch praktijkmodel dat als enige zaligmakend zou zijn. "Ze fnuiken op die manier het vrije initiatief."
Vrije keuze van praktijkvorm
Bvas zweert bij de vrije keuze van praktijkvorm. "Variatie is juist de kracht van huisartsen en kleinschaligheid heeft ook voordelen. Solowerkende stagemeesters hebben als voordeel dat ze heel dicht bij hun Haio staan. Het feit dat er nog heel wat solopraktijken bestaan, toont aan dat ze kwaliteit bieden. Huisartsen die zich solo vestigen omdat ze beschikbaarheid voor hun patiënten belangrijk vinden, mogen niet ontmoedigd worden."
Tot slot meent het syndicaat dat goede huisartsen-stagemeesters in eerste instantie gekenmerkt worden door hun engagement tegenover hun patiënten, hun kennis en vaardigheden en de kwaliteit van hun opleiding. De praktijkvorm speelt daar niet. Bvas roept de huisartsencentra op om hun stagiairs evenwichtig te verdelen onder alle praktijkvormen. De centra moeten er ook op toezien dat het aanleren van vakmanschap in de opleiding niet ondergesneeuwd raakt door de drang naar academisering, forfaitarisering en multidisciplinaire samenwerking onder één dak.
Laatste reacties
Anthony CORNELISSEN
11 november 2021Prof. De Vroey is een hatelijke figuur die de huisartsgeneeskunde in een communistische hoek duwt, waar de huisarts amper het zout op zijn patatjes verdient, maar hij krijgt in ruil een luilendig luxeleventje. Daar moet je dan 9 jar voor studeren.
Marc DE MEULEMEESTER
09 november 2021Het is maar de vraag of de solo slim spelende ouderwetsen dokteur , die nog zijn zintuigen gebruikt om een diagnose te stellen en dag en nacht ter beschikking staat , beter af is met een licentiaat informatica die alles sexy kan intikken voor Brussel maar voor de rest gezegend is met een negatief emotioneel EQ en nog nooit een patiënt in zijn eigen " kot" gezien noch onderzocht heeft !
Sterkte !