Nu het stof wat gaan liggen is na de soms heftige onderhandelingen over de werkvoorwaarden van de ASO's, maakt het ASGB/Kartel een balans op: "In de eerste plaats zijn we tevreden dat er eindelijk een akkoord is, het bevat veel goeds. Toch blijft het syndicaat op meerdere punten nog op ziijn honger zitten. Zo is de regeling artsen-ziekenhuizen deels in strijd met het akkoord artsen-ziekenfondsen.
Grootste frustratie is allicht dat het sociaal statuut niet verbeterd is. De 10 miljoen die bespaard werd in de medicomut, werd toegekend aan de loonmassa van de ASO’s, dus ten bate van de stagediensten, en niet linea recta ten bate van de ASO’s, heet het. "Het moet anderzijds ook worden aangestipt dat die vrijgemaakte 10 miljoen evenmin uit de honorariapot komen, maar uit de Riziv-middelen die waren uitgetrokken voor de stagemeesters. ASO’s hebben momenteel, zoals iedereen, wel een sociaal statuut maar geen wettelijke pensioenopbouw, daarom moet hun Riziv sociaal statuut volgens ons structureel verhoogd worden."
Tegenspraak
Het ASGB/Kartel stelt verder vast dat de vrijgemaakte 10 miljoen van het akkoord in de medicomut, zowel voor ASO's als Haio's, nu enkel naar de ASO's gaat volgens het akkoord in het paritair comité artsen-ziekenhuizen. "Anderzijds kwam de besparing ook alleen van de specialistische stagemeesters. Hier moet dus een mouw aan gepast worden, vermits beide akkoorden elkaar deels tegenspreken."
Minder inspraak artsen
Zowat tweederde van de ASO's is in de UZ’s actief. Bijgevolg zal de meerderheid van de begrote middelen naar de UZ's gaan. Maar de inlevering op de stagemeestersvergoeding treft hen ook meer. Alleen: dat zal volgens het syndicaat ten koste gaan van de medezeggenschap van de artsen over de verdeling van deze middelen, "vermits de invloed van de medische raad in een UZ beduidend minder groot is."
Uiteraard houdt het syndicaat ook een slag om de arm vermits enkel de Vlaamse ASO’s (VASO) het akkoord honoreerden. Gesprekken met de Waalse tegenhanger (CIMACS) lopen nog. "Wordt dus ongetwijfeld vervolgd", aldus voorzitter Reinier Hueting, specialistenvoorzitter Thomas Gevaert, bestuurslid Robert Rutsaert en jurist Michel Wijns.