De voorzitter van een van de grote Duitse artsensyndicaten, dokter Dirk Heinrich, roept geconventioneerde artsen op tot een vierdaagse werkweek: elke woensdag moeten ze hun praktijk sluiten. Dat als protest tegen de bureaucratie, maar het levert ook enkele bijkomende voordelen op.
Alles heeft te maken met recente regeringsmaatregelen die artsen dwingen om aan de noodrem te trekken. Op 20 oktober vorig jaar nam de Bondsdag - het Duitse parlement - de besparingswet aan die bij artsen in privépraktijken omstreden is. Hij bevat onder meer de afschaffing van de 'Neupatientenregelung' die artsen een extraatje gaf per nieuwe patiënt. Die regeling moest de zorgtoegankelijkheid verhogen.
61 dagen/jaar voor administratie
Artsen moeten de woensdag gebruiken voor de afhandeling van hun administratie en bijscholing, heet het nu in de oproep. Acute gevallen dient de medische wachtdienst te behandelen. Artsen in privépraktijken worden omgerekend 61 werkdagen per jaar belast met administratief werk in Duitsland.
Energieprijzen en inflatie zetten artsen nog meer onder druk in het financieringssysteem. "Diensten waarvoor niet wordt betaald, kunnen niet worden verleend", liet Dr. Dirk Heinrich weten.
De vierdagenweek met volledige looncompensatie biedt nog enkele bijkomende voordelen: ze verhoogt de aantrekkelijkheid van het beroep van praktijkassistent - 75% van de praktijken kampt met een tekort aan geschoold personeel - , ze is gezinsvriendelijk en maakt de opstart van een praktijk aantrekkelijker voor jonge artsen.
Bovendien levert de concentratie op vier dagen patiëntenzorg een "belangrijke bijdrage aan economisch praktijkbeheer en kostenvermindering", wegens de onderfinanciering en ontschotting van de ambulante sector. Tegelijkertijd verlaagt de sluitingsdag de energiekosten.