Vanmiddag is het ingediende wetsvoorstel over artsen-specialisten in opleiding (ASO's) en huisartsen in opleiding met eenparigheid van stemmen goedgekeurd in de Commissie Volksgezondheid van de Kamer. Minister Frank Vandenbroucke is verheugd over de vooruitgang die wordt geboekt voor deze jonge artsen die sinds het begin van de crisis ook in de frontlinie staan en mee het systeem overeind houden.
De twee belangrijkste punten van dit wetsvoorstel zijn:
- een vertegenwoordiging vanaf nu in de Nationale Paritaire Commissie Artsen-Ziekenhuizen, waar ze al geruime tijd om verzochten.
- hun niet-geplande ASO-stages in de context van de covid-crisis, zullen worden aangepast.
Minister Vandenbroucke: "De beheersing van de pandemie heeft grote gevolgen voor de opleidingstrajecten van artsen in opleiding. Wegens de omstandigheden is het immers duidelijk dat de stageplannen niet altijd kunnen worden uitgevoerd zoals voorzien."
"Om de continuïteit van de stages en de erkenning te garanderen en een voldoende medisch aanbod te behouden, bleek het belangrijk dat de medische activiteiten die gericht zijn op het opvangen van de gevolgen van de covidepidemie konden worden gevalideerd in het raam van de opleiding tot arts", legt Frank Vandenbroucke uit.
Deze mogelijkheid bestaat tot 30 september 2022, dat om een oplossing te bieden voor het academisch jaar 2021-2022. Het spreekt vanzelf dat de ASO's een volledige opleiding in hun vakgebied moeten kunnen volgen in het belang van de kwaliteit van hun opleiding, zonder dat de duur van hun opleiding wordt verlengd. Het is de verantwoordelijkheid van de stagebegeleider om ervoor te zorgen dat dit kan, zodat de leerdoelstellingen voor het eigen vakgebied en binnen het normale tijdschema kunnen worden bereikt."