Apothekers zullen coronavaccins mogen toedienen. De Kamercommissie gezondheid heeft het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in die zin. Alle artsensyndicaten zijn tegen, al bestaan er nuances in de standpunten. Bvas beschuldigt Domus Medica ervan dat het te laat de koers wijzigde.
Het wetsontwerp in kwestie regelt dat officina-apothekers vaccins tegen het coronavirus kunnen voorschrijven én toedienen, lichtte Vandenbroucke vorige week toe in de Kamer. Dat was vorig jaar al een aanbeveling van de taskforce vaccinatie: apothekers zijn erg toegankelijke gezondheidsbeoefenaars, zijn goed geplaatst om mensen te adviseren, zijn overal in het land aanwezig en kunnen op die manier een rol spelen in het optrekken van de vaccinatiegraad, aldus de Vooruit-vicepremier.
Het ontwerp regelt de vaccinatie enkel voor volwassen patiënten en voor COVID-19. Het is niet de bedoeling om dat uit te breiden naar andere inentingen, zoals het griepvaccin. De tekst heeft ook niets te maken met een eventuele afbouw van de vaccinatiecentra, verduidelijkte Vandenbroucke. Daar moet nog over gediscussieerd worden in de taskforce vaccinatie en in de interministeriële conferentie, zei hij.
Correcte vergoeding
De apothekers zullen een correcte vergoeding krijgen voor het toedienen van de vaccins, maar daarover wordt nog overlegd met de deelstaten. Vandenbroucke wil het geld niet volledig op de federale ziekteverzekering verhalen, waarschuwde hij. Er wordt ook een opleiding voor de apothekers voorzien.
De Bvas kant zich zoals bekend tegen de coronavaccinatie door apothekers, omdat vaccinatie normaal gezien alleen door artsen of verpleegkundigen kan worden uitgevoerd. Volgens Vandenbroucke is er alvast geen sprake van concurrentie tussen beide beroepsgroepen. "In andere landen zien we dat het ertoe leidt dat de vaccinatiegraad stijgt, en ook huisartsen meer vaccins zetten."
Domus Medica: te late koerswijziging?
De reactie van de artsenverengingen is negatief, al bestaan er nuances bij voorgestelde alternatieven. Beter laat dan nooit vervoegt Domus Medica het Bvas-verzet tegen de apotheker als vaccinator, luidt daarom de oprisping van Vas-voorzitter Marc Moens. "We juichen deze koerswijziging toe, al komt het verzet rijkelijk laat."
Alleszins kan niet ontkend worden dat vooral Bvas zich de voorbije maanden van artsenzijde geroerd heeft in het debat over het voorschrijven en toedienen van coronavaccins door apothekers. "Al die tijd was het standpunt van Domus Medica dubbelzinnig", meent dr. Moens. "Nu het wetsontwerp van Vandenbroucke in de Kamercommissie is goedgekeurd en het kalf bij wijze van spreken verdronken is, schaart Domus Medica zich alsnog achter het standpunt van Bvas. Deze koerswijziging komt allicht te laat."
Multidisciplinair initiatief met meerwaarde
"Over de samenwerking met apothekers en verpleegkundigen om de patiënten optimaal te kunnen vaccineren en zoveel mogelijk mensen te overtuigen om zich tegen Covid te laten vaccineren heeft het Vlaams artsensyndicaat (Vas) in het najaar 2021 nog overleg gepleegd met het Vlaams Apothekersnetwerk (Van)."
"Vas inspireert zich op de ervaring van onze Vas-beheerder, dr. Jos Vanhoof, die dergelijke samenwerking met respect voor ieders deelexpertise al met succes in de praktijk omzette in het kader van vroegere griepvaccinaties."
"Er werden duidelijke afspraken gemaakt rond taakinvulling: de apothekers als farmaceutisch expert, de verpleegkundigen als ervaren vaccinatoren en de artsen als coördinatoren en toezichthouders om in geval van mogelijke ‘adverse events’ lege artis te kunnen ingrijpen."
"Artsen en apothekers deelden een agenda voor registratie van de patiënten en verpleegkundigen gaven vorm aan de vaccinatiestraten. Met respect voor de koudeketen leverden de apothekers de door de patiënt digitaal gereserveerde vaccins af."
"Dergelijk multidisciplinair initiatief levert zorg op met een belangrijke meerwaarde voor de patiënt. Ze staat in schril contrast met het overheidsinitiatief om bij wet unilateraal het werkterrein van de apothekers uit te breiden zonder dat daar nood toe is en de beroepsgroepen te schofferen die daar sinds decennia bevoegd toe en bekwaam in zijn."
> Bvas waarschuwt voor concept 'voorschrift door apotheker'
> Voor samenwerkingsmodel vaccinatie huisarts-apotheker (Domus Medica)