In Antwerpen sluit op 3 juni het testdorp op de site Spoor Oost om te verhuizen naar een site aan de Vogelzanglaan in het zuiden van de stad. Dat hebben de stad Antwerpen en het ziekenhuisnetwerk ZNA bekendgemaakt. Op die manier kan op Spoor Oost meer ruimte worden gecreëerd voor het vaccinatiedorp, nu daar steeds meer vaccinaties moeten gebeuren.
De capaciteit van het vaccinatiedorp is volgens de stad en ZNA weliswaar voldoende groot, maar vooral het aantal beschikbare parkeerplaatsen en het aanschuiven om met de wagen de site op te rijden, maakt dat de combinatie van test- en vaccinatiedorp moeilijk houdbaar werd.
"We hadden altijd de inschatting gemaakt dat het aantal testen zou afnemen naargelang het aantal vaccinaties zou toenemen", geeft afscheidnemend schepen voor Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA) aan. "We stellen echter vast dat veel mensen testen blijven vragen omdat heel wat landen negatieve testen vragen om toegang te krijgen én ook België vasthoudt aan de strategie om wie terugkomt uit het buitenland twee keer te laten testen. Dat is logistiek niet meer haalbaar op deze site, omdat we met een enorme toename zitten van mensen die moeten worden gevaccineerd."
Op de Wilrijkse Pleinen verrijst vanaf 4 juni een nieuw testdorp, maar dat zal alleen bestemd zijn voor wie een test nodig heeft voor een reis, een evenement of het werk - betalende tests dus. Wie een hoogrisicocontact had zal net als wie symptomen vertoont naar de huisarts of triagepost moeten. "Dat is doorgesproken met de huisartsen en zij kunnen dat nu aan, omdat er minder besmettingen zijn", stelt Duchateau. Er zal ook geen drive-in meer zijn in het testdorp: iedereen gaat te voet naar binnen.