Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) geeft plankgas wat de afschaffing van het ziekteattest voor korte afwezigheden betreft. Nu wil hij dat ook voor een afwezigheid van drie dagen op het werk geen ziektebriefje nodig is in de strijd tegen bureaucratie. Hij hoopt zo huisartsen meer ruimte geven om patiënten te zien die daar wel echt nood aan hebben, liet hij noteren in de algemene pers. Die aanzet gaf hij trouwens ook al vorige week in De Specialist op basis van een webinar van Arts in Nood.
Vandenbroucke werd getriggerd door het voorstel van Groen dat de afschaffing van het ziekteattest tot drie dagen wil. De minister beklemtoonde nog eens dat hij zelf ook al langer voorstander is van die maatregel. “Mensen gaan naar de dokter en die schrijft hen vaak een ziektebriefje voor meerdere dagen, terwijl één dag vaak al genoeg is. We zien dat ook in gegevens van Acerta: door die beperkte maatregel zijn er meer mensen die een dag thuis blijven, maar er zijn duidelijk minder ziektebriefjes van mensen die langer thuis zijn. Het huidige systeem is dus vooral een last voor huisartsen en het werkt eigenlijk averechts.”
Groen-vicepremier Petra De Sutter zit volledig op de lijn van haar Vooruit-collega. Zij legde volgens haar kabinet bij de begrotingsopmaak voor 2022 het voorstel op tafel om het ziektebriefje voor kortstondige afwezigheid af te schaffen. "Uiteindelijk besliste de regering om slechts een beperkt voorstel goed te keuren voor afwezigheden van één dag. We zijn blij dat Vandenbroucke ons voorstel om verder te gaan nu ook steunt", aldus De Sutter.
Ze herinnert eraan dat de maatregel die nu van kracht is, na de zomer tegen het licht wordt gehouden. "Dan staat de deur open om het ziektebriefje tot drie dagen te schrappen. Minder attesten uitschrijven, betekent meer ruimte in de agenda voor patiënten die hulp zoeken. Met een wachtzaal vol zieken is er geen tijd voor formaliteiten", besluit ze.
"Attestgeneeskunde"
Op het webinar van Arts in Nood nam Vandenbroucke de term ‘attestgeneeskunde’ in de mond. Toen al liet hij uitschijnen dat volgens de eerste voorlopige cijfers de afschaffing van het zieketebriefje voor één dag zeker niet contraproductief is.
Wel integendeel. "Zowel werkgevers als artsen zelf waren hierover verdeeld, maar blijkbaar valt het negatieve effect mee. Met andere woorden: zeg aan mensen dat ze één dag kunnen thuisblijven zonder ziektebriefje als ze zich niet goed voelen, en dan zakt het huidige driedagen-ziekteverzuim dat vaak het gevolg is van het feit dat artsen voor de zekerheid een patiënt tot het einde van de week ziek schrijven."
Sinds anderhalf jaar hoeven werknemers in grote bedrijven tot drie keer per jaar geen ziektebriefje meer in te dienen voor één dag afwezigheid. De groenen hadden begin april een wetsvoorstel in de Kamer ingediend om die maatregel uit te breiden tot afwezigheden tot maximaal drie dagen, en ook Vandenbroucke is voorstander.
Over de uitbreiding bestaat echter geen eensgezindheid binnen de federale regering. Zo is de MR geen voorstander, en ook bij werkgevers is er volgens Vandenbroucke veel weerstand. Hij vraagt hen om tegen de herfst gegevens over te maken om hun standpunt te staven.
Verkiezingsthema
Het ziekteattest vormt ook een thema in de medische verkiezingen. Zo hamert vooral AADM voor het terugdringen van onnodige (ziekte)attesten omdat het niet wil dat de huisarts de controlearts van de patiënt wordt. ASGB/Kartel zit nagenoeg op dezelfde lijn met weliswaar die bedenking dat de essentie van huisartsgeneeskunde, met name contact houden met de mensen, bewaard blijft.
Helemaal anders is de positie van Bvas die het ziektebriefje voor één dag blijft verdedigen. En wel omdat huisartsen ziekte, op het moment dat ze ze kunnen vaststellen, willen attesteren volgens het syndicaat. Deze kernopdracht wil Bvas niet uit handen geven.
De stellingen van de syndicaten vindt u terug in ons recente debat over de medische verkiezingen (vanaf minuut 8 tot minuut 13).