6 ,2 weken vakantie per jaar voor de Franse huisarts

Een typische werkweek voor een Franse huisarts duurt gemiddeld 54 uur, inclusief 44,5 u contact met patiënten.

Volgens zopas gepubliceerde cijfers van het Franse ministerie van Volksgezondheid, dat 3.300 huisrtsen bevroeg, verklaren de liberale huisartsen (onze zelfstandigen) dat ze tijdens een "gewone" werkweek gemiddeld 54u werken. Deze werkduur bleef zo goed als stabiel sinds 2014.

Het totaal van 54 uur valt uiteen in 52 uur zelfstandige praktijk en 2 uur ‘andere’ praktijk (zoals in een WZC/rusthuis of werk in een ziekenhuis).

Huisartsen besteden 44½ uur bij patiënten (86% van hun zelfstandige praktijk), inclusief verplaatsingstijd voor bezoeken. Ze besteden 5½ uur aan management- en coördinatietaken en 2 uur aan kennis-update.

De gemiddelde duur van raadplegingen ligt op 18 minuten. Voor huisbezoeken, inclusief verplaatsing, gelden ongeveer 37 minuten. De huisartsen besteden gemiddeld 7 uur per week aan bezoeken.

In 2017 namen huisartsen gemiddeld 6,2 weken vakantie tegen 5,3 in 2010. Kortom, 60% van de huisartsen meldt dat hun werkschema goed matcht met hun privéleven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.