Volgens een enquête van de Délégation des Médecins Francophones en Formation is 85% van de ondervraagden voorstander van de nieuwe chirurgische titels. Er blijven vragen bestaan over de details van de praktische uitvoering van het voorstel en er worden ook vraagtekens geplaatst bij "het gebrek aan specifieke opleiding en erkenning voor kinderchirurgie."
De geneeskunde evolueert en, ter herinnering, er moeten vier nieuwe titels in de heelkunde worden gecreëerd (viscerale, thoracale, vasculaire, hartchirurgie) ter vervanging van de (enige) titel in de algemene heelkunde, die op termijn zal verdwijnen. De Hoge Raad van Specialisten en Huisartsen (HRSH) enquêteerde de verschillende actoren die bij de opleiding van huisartsen betrokken zijn.
De Délégation des Médecins Francophones en Formation asbl reageerde daarop door een enquête te houden bij haar leden. Dat onderzoek maakte het ook mogelijk om aanbevelingen te formuleren voor de uitvoering van het HRSH-voorstel.
Succesvol
Uit de enquête blijkt dat het project van nieuwe specialisatietitels in de chirurgie veel succes heeft: 85% van de ondervraagden is er voorstander van. Wat de duur van de truncus communis betreft, is driekwart van de respondenten van mening dat die de juiste lengte heeft. Dertig procent vond hem echter te lang.
Meer autonomie
De positieve punten die door de respondenten worden genoemd, zijn voornamelijk de verwachte toename van autonomie in het gekozen vakgebied aan het eind van de opleiding en de mogelijkheid om de opleiding doeltreffender te oriënteren (keuze van de opleidingsplaatsen, activiteiten, enz.). Wat de selectiemethode voor de specialisatietitel na de truncus communis betreft, gaf een grote meerderheid van de respondenten de voorkeur aan een hybride systeem waarin verschillende modaliteiten worden gecombineerd.
Het risico van te vroeg specialiseren
Het belangrijkste negatieve punt dat de kandidaat-chirurgen aanstipten, is de kans dat deur worden gesloten door te vroeg voor een specialisme te kiezen, terwijl men niet de tijd heeft gehad om te zien wat er allemaal mogelijk was.
Voor de leden van la Délégation blijven er vragen over de details van de praktische uitvoering van het voorstel. "Het zou het nuttig zijn om te specificeren welke bekwaamheden binnen de validatiecommissie zullen worden beoordeeld en wie de leden zullen zijn. Er moet ook worden nagedacht over de mogelijkheid om na 3 jaar nog geen competenties te verwerven en over de gevolgen van een dergelijke situatie."
Ten slotte wordt in de enquête het belang onderstreept van de vertegenwoordiging van chirurgen in opleiding in de evaluatieorganen. Ook wordt de aandacht gevestigd op "het gebrek aan specifieke opleiding en erkenning voor pediatrische chirurgie.