België maakt 2 miljoen extra vrij voor Libanon

België maakt 2 miljoen euro extra vrij voor de mensen in Libanon. Dat meldt ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Frank Vandenbroucke (Vooruit), die donderdag een internationale conferentie over Libanon bijwoont in Parijs. De middelen moeten helpen de ergste schokken van de Israëlische invasie op te vangen via het 'Lebanon Crisis Response and Stabilization Package Proposal' van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP.

De bijdrage maakt deel uit van een grote internationale mobilisatie en bouwt verder op eerdere humanitaire steun van België aan de verschillende humanitaire partners in de regio, aldus Vandenbroucke in een persbericht. 

Vandenbroucke en ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib kondigden woensdag/gisteren ook al aan dat er via B-FAST een nieuwe lading medisch materiaal en een lading tenten en slaapzakken naar Libanon worden gestuurd.

Met het materiaal en de steun voorziet ons land in basisbehoeften en inkomensgaranties voor de meest kwetsbaren, onder wie de ruim 1,5 miljoen ontheemden en vluchtelingen die door de oorlog uit hun woonplaatsen zijn verdreven. De middelen zijn dringend nodig: er zijn tekorten aan bepaalde geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, en met de winter in aantocht lijkt de situatie enkel te verslechteren voor de ontheemden.

Vandenbroucke zal in Parijs ook oproepen tot respect voor het internationaal humanitair recht en een onmiddellijke stopzetting van de aanvallen tegen hulpverleners en medische instellingen. België vraagt eveneens een onmiddellijk staakt-het-vuren, veroordeelt de aanvallen door Israël op de VN-blauwhelmen in Libanon en vraagt de volledige uitvoering van de VN-Veiligheidsraadsresoluties die de territoriale integriteit van Libanon én de werking van haar instellingen moeten garanderen. 

"Het is belangrijk dat de spiraal van geweld snel stopt en dat Libanon zich uit de huidige maatschappelijke, sociale en economische crisis kan hijsen. Dit kan alleen met steun van de internationale gemeenschap", aldus Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.