Regering verhoogt jaarlijks vergoedingsplafond voor vrijwilligers in vaccinatiecentra

De federale regering verhoogt de jaarlijkse toegelaten vrijwilligersvergoeding voor vrijwilligers in de vaccinatiecentra. Daardoor kunnen ze zich ook nog inzetten voor de boosterprik voor de 65-plussers.

De honderden vaccinatiecentra in ons land draaien grotendeels op vrijwilligers. Die hebben recht op een vergoeding van iets meer dan 35 euro per dag, maar er geldt wel een jaarlijks plafond van 3.541 euro, wat betekent dat ze zich maximaal 100 dagen kunnen inzetten. 

Maar de vaccinatiecampagne duurt dit jaar iets langer dan voorzien, omdat de 65-plussers intussen al een derde prik krijgen. Om de vrijwilligers in staat te stellen om zich ook nu nog in te zetten, verhoogt de regering het jaarlijkse plafond tot 4.107,56 euro. Daardoor kunnen de vrijwilligers nog 16 extra dagen actief zijn tegen de maximale dagvergoeding. Een ontwerp van koninklijk besluit van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat dat alles regelt, kreeg vrijdag groen licht op de ministerraad. 

Daarnaast verhoogt de regering ook het jaarlijkse vergoedingsplafond voor de coronavrijwilligers in de zorg tot 3.186,90 euro. Het gaat dan om de vrijwilligers die onder meer worden ingezet in de test- en triagecentra. Die verhoging geldt van 1 januari 2021 tot eind dit jaar, en is dus ook van toepassing op mensen die al vrijwilligerswerk verrichten of hebben verricht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.