De auditeur van de Raad van State adviseert om het Tijdelijk Handelingskader PFAS (THK) te vernietigen, zo blijkt uit zijn verslag aan de Raad van State. Zo meldt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns donderdag. Hij gaat het advies grondig bestuderen.
"Dit is nog geen vernietiging, de Raad van State moet haar definitieve oordeel nog vellen. Ik heb echter steeds gezegd dat het tijdelijk handelingskader voor verbetering vatbaar was en dat we het verslag van de auditeur zouden afwachten. Wij bestuderen het advies nu grondig en ik blijf werk maken van rechtszekere oplossingen", reageert de minister.
In zijn verslag adviseert de auditeur van de Raad van State om het Tijdelijk Handelingskader PFAS te vernietigen. De auditeur is van oordeel dat de Vlaamse regering haar bevoegdheid te buiten gaat omdat het Tijdelijk Handelingskader PFAS niet in lijn zou liggen met de doelstellingen van het Bodemdecreet. Hij komt ambtshalve tot deze conclusie, en gaat ook verder niet in op de argumenten ten gronde van de verschillende partijen.
De Vlaamse Regering heeft nu 30 dagen de tijd om te reageren op het verslag van de auditeur. Jo Brouns, Vlaams minister van Omgeving: "We bestuderen momenteel het verslag van de auditeur in detail en gaan hiermee aan de slag om een rechtszekere oplossing voor een veilige maar ook realistische omgang met PFAS in onze bodem te bieden. Voor mij staan rechtszekerheid, de volksgezondheid en het verwijderen van PFAS-risico uit het milieu op één."
Het tijdelijk handelingskader legt tussentijdse normen op voor stoffen die in onze regelgeving nog niet genormeerd zijn, bijvoorbeeld omdat de snel evoluerende wetenschappelijke kennis het definitief in onze regelgeving vastleggen van normen nog niet mogelijk maakt. Het Tijdelijk Handelingskader PFAS, voluit het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een tijdelijk handelingskader voor het gebruik van PFAS-houdende bodemmaterialen en voor de invulling van het saneringscriterium van artikel 19, §1, van het Bodemdecreet voor PFAS-houdende bodem, werd door de vorige Vlaamse regering goedgekeurd op 7 juli 2023. Maar het is tot vandaag nog niet in werking getreden. Noch de vorige, noch de huidige minister ondertekenden het daartoe vereiste besluit. Minister Jo Brouns heeft sinds zijn aantreden aangekondigd hiermee te wachten tot minstens het verslag van de auditeur van de Raad van State bekend was. De Raad van State werd immers door zowel enkele milieuverenigingen als 3M Belgium gevat om de wettigheid van het voorliggende Tijdelijk Handelingskader PFAS te beoordelen.
Vlaams parlementslid voor N-VA, Andy Pieters, roept minister Brouns op om gepast te reageren op het advies en een rechtszekere oplossing te zoeken: "De PFAS-vervuiling is wijdverspreid en moet evident aangepakt worden. Als de auditeur een nulrisico suggereert, dan is dat natuurlijk onzinnig. Maar uiteraard moeten we met voldoende zorg het verdere grondverzet mogelijk maken in Vlaanderen zonder onnodige risico's te nemen voor de gezondheid van mensen en ons leefmilieu", aldus Pieters. "Het is dus belangrijk dat minister Brouns gepast op het advies reageert, en na een finaal arrest verdere stappen richting een rechtszekere oplossing zet", besluit hij.
"Als het tijdelijk handelingskader niet voldeed, dan moet er nu vooral een béter en permanent handelingskader komen. Een dat méér vertrekt vanuit bescherming van onze gezondheid en de omgeving, in plaats van minder", reageert Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege.
Schauvliege waarschuwt ook de huidige Vlaamse regering om de vernietiging niet aan te grijpen om de ambitie naar beneden bij te stellen: "Hoe lager de normen, hoe minder inspanningen de Vlaamse regering moet doen om het PFAS-stort op Oosterweel op te kuisen. Dat arrest mag door minister Brouns en De Ridder niet ingezet worden om Oosterweel erdoor te duwen zonder rekening te houden met bescherming van onze gezondheid en het milieu."
Schauvliege vindt tot slot dat het debat over het handelingskader in het parlement hoort te worden gevoerd en geen eenzijdige beslissing kan zijn van de bevoegde ministers.