"Amonis geeft opnieuw hoog rendement"

Amonis, het grootste Belgische pensioenfonds voor medische en andere vrije beroepen, boekte naar eigen zeggen opnieuw goede resultaten in 2023. Dat blijkt uit het jaarverslag. Voor het derde jaar op rij strijken de leden een nettorendement van 4,5% op in VAPZ (Aanvullend Vrij Pensioen voor Zelfstandigen) en POZ (pensioenovereenkomst zelfstandigen).

Dat noemt Amonis "een uitzonderlijk resultaat op de markt." Het pensioenfonds ziet in dit financieel resultaat ook een weerspiegeling van zijn ambitie  om tijdens de loopbaan van zijn leden meer dan alleen een tegengewicht te bieden aan de stijging van de levensduurte, "want dat is de grootste bedreiging voor spaargeld". Het beklemtoont dat het hier gaat om een nettorendement: Amonis rekent geen kosten aan op de spaartegoeden voor deze producten.

Een strategie die loont
Volgens Amonis is dit vooral het resultaat van een voorzichtige investeringsstrategie op lange termijn, waarbij de financiële stabiliteit en zekerheid op lange termijn gewaarborgd blijven. Intussen telt Amonis meer dan 28.000 leden waarbij artsen nog steeds de meerderheid vormen, maar ook apothekers en kinesitherapeuten zijn goed vertegenwoordigd. Vooral het apothekersaantal groeit sterk, met in de afgelopen 5 jaar een jaarlijkse groei die dubbele cijfers. Tot voor kort waren maar heel weinig apothekers zich ervan bewust dat ze zelf een pensioenaanbieder konden kiezen - of het nu voor hun Riziv-voordelen was of voor eigen bijdragen, luidt het.

Dokter Dirk Bernard, voorzitter van Amonis, zegt het zo: "Ons unieke model komt met een aanbod op maat van specifieke diensten en creëert waarde voor alle leden.”

Amonis trekt ook steeds meer belangstelling van andere beroepen, met een groei van 5,5% in 2023. Waaraan dat ligt? Volgens een eigen analyse aan de aangeboden kwaliteitsdiensten, "gebaseerd op de ondersteuning door een persoonlijke adviseur - zowel face-to-face als in digitale vorm." 

Het meest recente product van Amonis (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen, of POZ), een nieuwe spaarmogelijkheid onder de tweede pensioenpijler die in 2018 werd gecreëerd voor zelfstandigen in eigen naam, is nu al goed voor meer dan 3% van de Belgische markt.

Amonis in cijfers voor 2023

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.