Al meer dan 11.000 vaccindosissen toegediend in Brusselse apotheken

In de Brusselse apotheken zijn tussen eind september en 10 december meer dan 11.000 vaccindosissen toegediend. Dat meldt de Brusselse apothekersvereniging UPB-AVB woensdag. Hoewel de situatie sterk verschilt van gemeente tot gemeente, zijn de resultaten een bewijs van de toegevoegde waarde van de apothekers in de vaccinatiecampagne, klinkt het.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie GGC en de UPB-AVB startten in september het project 'Pharma-on-tour', dat Brusselaars de mogelijkheid biedt om zich te laten vaccineren in een apotheek, dus in een vertrouwde omgeving en binnen hun vertrouwenskring. Aangezien 40% van de Brusselaars geen huisarts heeft, zijn apothekers namelijk vaak hét aanspreekpunt als het op gezondheidszorg aankomt. Concreet kunnen apothekers in het Pharma-On-To ur-project vaccinatiesessies in hun apotheek organiseren, in samenwerking met medische teams die de vaccindoses daar komen toedienen. Zo'n 22 apotheken in het Brusselse nemen intussen deel aan het initiatief.

Volgens de apothekersvereniging verschillen de cijfers wel sterk van gemeente tot gemeente. Zo werden er tussen de start van het project en 10 december 4.265 vaccindoses toegediend in Schaarbeek, terwijl het er slechts 56 waren voor de gemeentes Ganshoren, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem. Voor die verschillen zijn er meerdere verklaringen. Zo spelen bijvoorbeeld het aantal apotheken per gemeente, de verschillen in oppervlakte, het aantal inwoners en de vaccinatiegraad van de bevolking een rol, legt Stefaan Timperman, algemeen directeur UPB-AVB, uit. Hij wijst er ook op dat bepaalde apotheken al vroeger dan anderen bij het vacccinatieproject betrokken waren en dus meer prikken hebben kunnen zetten.

"Ondanks deze verschillen tussen gemeentes zijn de resultaten van de apothekers toch heel indrukwekkend. (...) Door de eerder lage vaccinatiegraad in het hele Brussels Gewest gaan we nog meer inspanningen moeten leveren om die te verbeteren", besluit Timperman.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.