De Kamercommissie Justitie vat volgende week dinsdag de bespreking aan van de wetsvoorstellen die de abortuswetgeving moeten versoepelen. Dat is diezelfde commissie vandaag overeengekomen.
Afgelopen juli, dus net voor het zomerreces, besliste de plenaire Kamer dat vier wetsvoorstellen van PS, PVDA, Open VLD en Groen-Ecolo met urgentie zouden worden behandeld. De teksten komen in grote lijnen overeen. De partijen willen de abortuswetgeving van 1990 hertekenen, in lijn met de aanbevelingen van het expertenrapport dat in de loop van de voorbije legislatuur werd afgeleverd. De termijn moet van twaalf naar achttien weken en de verplichte bedenktijd van zes dagen moet op de schop.
Die urgentie is dus nu aangebroken. Bij de regeling der werkzaamheden kwam de nieuw samengestelde commissie Justitie overeen dat de wetsvoorstellen volgende week het eerste punt op de agenda zullen zijn. Op aandringen van de PS steunde de commissie het voorstel om de bespreking al dinsdag in plaats van woensdag te starten, zodat er snel - zelfs al op woensdag - een stemming kan volgen, aldus Patrick Prévot (PS).
Optimistisch
Dat lijkt enigszins optimistisch. Het klopt dat bijvoorbeeld enkel Vlaams Belang zich ertegen verzette om het debat een dag vroeger te starten, maar dat betekent niet dat alles zomaar snel zal passeren. Er is bijvoorbeeld nog met geen woord gerept over nieuwe hoorzittingen. En in dat verband viel achteraf bij N-VA'ster Frieda Gijbels te horen "dat er toch nog elementen uitgeklaard moeten worden." Nu al spreken over de stemming is "vooruitlopen op de feiten".
Stresstest
Het dossier is in elk geval al een stresstest voor de potentiële federale meerderheid van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés. N-VA en CD&V zijn tegenstander van de uitbreiding die op tafel ligt. CD&V deed eerder een alternatief voorstel om de toegelaten termijn op te trekken tot 14 weken, maar dat viel op een koude steen bij de voorstanders.
Wat het stemgedrag van MR en Les Engagés zal brengen, is koffiedik kijken. Zij hanteren de vrijheid van stemming bij ethische debatten. "We moeten vooruitgaan, maar we mogen geen moeilijkheden toevoegen aan de moeilijkheden," waarschuwde Kamerlid Vanessa Matz. Zij maakt deel uit van het onderhandelingsteam van Les Engagés en doelde daarmee op de federale formatie. Binnen de vijf betrokken partijen is de kwestie rond de abortuswetgeving niet uitgeklaard.
Het valt dus af te wachten hoe snel het dossier de komende weken vooruitgaat. Indien het de kaap van de commissie passeert, moeten de voorstellen ook nog groen licht krijgen in de plenaire Kamer. En daar zijn de tegenstanders voldoende in aantal om de behandeling te blokkeren. De vorige legislatuur grepen N-VA, Vlaams Belang en CD&V de reglementaire mogelijkheid aan om telkens het advies van de Raad van State te vragen over nieuwe amendementen.