Aandeel omikron stijgt verder naar 33 procent van alle besmettingen

Het aandeel van de omikronvariant binnen alle coronabesmettingen ligt momenteel op 33 procent. Dat meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) donderdag.

De stijging zet zich dus onverminderd verder. Maandag lag het percentage nog op 20 procent van de besmettingen, een week geleden op 6 procent. De maatregelen die het Overlegcomité woensdag heeft afgekondigd, zullen volgens Van Ranst wel een zekere demping geven aan de verdere verspreiding. Toch schat de KU Leuven-viroloog dat omikron tegen volgende week, rond oudejaars- en nieuwjaarsdag, de meerderheid van de besmettingen zal uitmaken.

Naarmate de verspreiding verder vordert, wordt het bovendien belangrijk de testcapaciteit mee op te drijven, waarschuwt de viroloog. Van de omikronvariant wordt namelijk geschat dat die tot vijf keer meer besmettelijk is dan de deltavariant. "Op dit moment is er geen enkel probleem qua testcapaciteit, maar het is iets om in het oog te houden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.