150 ziekenhuisbedden in België ter beschikking voor patiënten uit Oekraïne

België heeft 150 ziekenhuisbedden ter beschikking gesteld van patiënten - oorlogsslachtoffers en anderen - uit Oekraïne. Dat zegt Marcel Van der Auwera, het diensthoofd dringende geneeskundige hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid.

De ziekenhuizen zijn vorige week gevraagd om zich voor te bereiden op de opvang van oorlogsslachtoffers, maar ook van patiënten uit Oekraïne die hun behandeling gestaakt zien omdat de ziekenhuisinfrastructuur bijvoorbeeld beschadigd is, zei Van der Auwera woensdag in De Ochtend op Radio 1. 

Het gaat om 120 gewone ziekenhuisbedden, 15 bedden voor patiënten met zware brandwonden en nog eens 15 bedden op de afdelingen intensieve zorg. Welke ziekenhuizen betrokken zijn is nog niet duidelijk, al besliste de federale regering al wel om het brandwondencentrum van het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek klaar te houden. 

Tot nog toe is er nog geen vraag uit Oekraïne geweest. Evacuatie van patiënten is ook moeilijk, omdat er geen luchtbrug is. Maar als er een melding komt van evacuatie, dan kunnen de ziekenhuizen binnen de drie uur klaarstaan om patiënten op te vangen, verzekerde Van der Auwera. 

Het Belgische aanbod is aangemeld bij de Europese Unie. Het is de EU die een eventuele opvang en verspreiding van Oekraïense patiënten in de Europese ziekenhuizen coördineert.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.