De inflammatoire aspecten van neurodegeneratieve ziekten worden nog steeds grotendeels miskend, ook al omdat hun evolutieve proces vrij onbelangrijk is. Of dat dachten we tot voor kort toch. Wanneer en hoe verschijnen ze in het pathogene proces? Is ontsteking een belangrijke oorzakelijke factor, of gewoon een gevolg? In dit artikel geven we u een overzicht – op basis van epidemiologische observaties die 12 jaar teruggaan – van de evolutie van de kennis in dit domein, en meer specifiek in de context van de ziekte van Alzheimer. In het bijzonder zullen we het hebben over het begrip ‘inflammasoom’ en zullen we de complexiteit van de intermediaire moleculen trachten te verduidelijken. Verder wordt een zeer recente publicatie over een therapeutische toepassing – via de B1R-receptor van bradykinine – bij een muismodel van de ziekte van Alzheimer besproken. Dit creëert hoop op therapeutische toepassingen bij de mens, maar dan met andere doelwitten dan die van de klassieke NSAID’s. Published ahead of print.
Het is een vraag die we tegenwoordig vaak krijgen van ouders van adolescenten. Soms is het een reden voor consultatie, soms stellen ouders dit soort vragen aan het eind van een gesprek… Schermen hebben de wereld ingepalmd, en vooral die van jongeren. Hoe passen we ons daaraan aan, en hoe reageren we op de bezorgdheid van de ouders? Published ahead of print.
Is er een verband tussen de vitamine D-status van de moeder tijdens de zwangerschap en de botdensiteit bij haar jonge kinderen? Op die vraag zochten Britse onderzoekers een antwoord. The Lancet publiceerde de resultaten van deze grootschalige prospectieve studie.
Zoals dr. Florence Schleich (CHU Sart-Tilman, Liège) verduidelijkte, kunnen we het therapeutische beleid verbeteren door de verschillende inflammatoire types van astma te bepalen. Sputumonderzoek is wat dat betreft het referentieonderzoek. Een onderzoek van opgewekt sputum moet worden overwogen als het astma onvoldoende onder controle komt hoewel de richtlijnen goed worden nageleefd. Published ahead of print.
Professor Séverine Vermeire is verbonden aan de Dienst Gastro-enterologie van het UZ Leuven campus Gasthuisberg (KU Leuven). Naast haar klinische opdrachten voert prof. Vermeire met haar team zowel academisch als klinisch georiënteerd onderzoek uit naar de pathofysiologie van inflammatoire darmaandoeningen (IBD), waarbij drie grote pijlers gedefinieerd kunnen worden: onderzoek naar 1) genetische predispositie bij IBD, 2) de relatie tussen het microbioom en IBD en 3) de immunologische aspecten van de aandoening. Published ahead of print.
Beetje bij beetje doet de Carignan zijn intrede… of zijn wederintrede. Enkele tientallen jaren geleden was er immers nog veel Carignan maar de druivensoort is geleidelijk aan zijn reputatie verloren en vervolgens verdwenen.
Stock- en leveringsproblemen met geneesmiddelen komen steeds vaker voor in apotheken en ziekenhuizen. Een wereldwijd probleem dat de laatste jaren in omvang toeneemt.
De Belg consumeert in zijn leven gemiddeld 40.000 geneesmiddelen. Dat berekende Lieven Annemans, onderzoeker aan de Universiteit Gent.
Britse onderzoekers gingen na of een tweewekelijks oefenprogramma een gunstig effect kan hebben op symptomen van depressie bij ouderen die verblijven in rust- en verzorgingstehuizen. De resultaten van deze gerandomiseerde, gecontroleerde studie verschenen in The Lancet.
Voor een merk dat zich intensief met monocultuur bezighoudt, is het niet zo eenvoudig om met iets compleet nieuws op de markt te komen… tot op de dag dat het beslist de carrosserie van zijn fetisjmodel onder handen te nemen.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?