Wie betaalt wat voor vaccinatie?

De kostprijs inschatten per gevaccineerde en per regio is geen sinecure. Hij bevat een resem componenten. Het akkoord tussen de federale en regionale regeringen verscheen vandaag in het Staatsblad. Het bevat enkele interessante cijfergegevens over de (co)financiering van het covid-19-vaccinatieprogramma.

Enkele cijfers op een rijtje:

Er wordt een verdeelsleutel 80/20 gehanteerd tussen het federale en regionale niveau. Daarbij prefinanciert de federale overheid de kost van het traject tot aan de terbeschikkingstelling op de plaats van vaccinatie. De regio’s nemen de kost voor de organisatie van de toediening van de vaccinatie voor hun rekening.

Kost per gevaccineerde

Hoe wordt de kost per vaccineerde berekend? Men vertrekt van 90% vaccinatie van de achttienjarigen en ouder (een vertrekpunt dat wel klopt voor de Vlaamse Gemeenschap, maar minder opgaat voor de andere regio’s, red.). Volgens de gegevens van Statbel van 1 januari 2020 gaat het om een doelgroep van 9.180.601 personen. De totaalkost wordt dus door dit getal gedeeld om de kost per gevaccineerde te becijferen.

Hoe zien de kostencomponenten eruit?

·      De aankoop van vaccins bedraagt 26,11 euro per gevaccineerde (3% Johnson & Johnson, 15% AstraZeneca, 74% Pfizer en 7% Moderna);

·      De aankoop van spuiten en naalden wordt geraamd op 0,71 euro per gevaccineerde.

·      De opslag en distributie van de vaccins tot aan de vaccinatiecentra wordt geschat op 3,00 euro per gevaccineerde.

·      De kosten van de vaccinatiecentra raamt men op 53,44 euro per gevaccineerde. Hierbij wordt nog een marge van 10% gerekend hetgeen het totaal bedrag naar 58,78 euro per gevaccineerde brengt.

In die prijs zitten heel wat elementen al begrepen zoals bijvoorbeeld de verwerking van medisch afval, medische vaccinatieteams met omkaderend medisch personeel (apotheker, arts…).

·      Daarnaast is er de kostprijs voor een vaccinatie in een collectieve voorziening: 9,66 euro per gevaccineerde.

·      Plus de kostprijs voor de communicatie: 0,85 euro per gevaccineerde.

·      Plus de kostprijs voor registratie en administratie: 1,86 euro per gevaccineerde.

·      En tot slot: 0,36 euro per gevaccineerde voor consultancy.

Dat brengt ons tot de volgende prijs per gevaccineerde:

·      In een vaccinatiecentrum 91,67 euro per persoon;

·      In een ‘collectiviteit’ (woonzorgcentrum,…) 42,55 euro per persoon.

Nog vermelden dat de applicatie Vaccinnet+ door de Vlaamse Gemeenschap ter beschikking werd gesteld aan de andere regio’s. De totale kostprijs daarvoor ligt op 3.457.250,79 euro en werd volledig geprefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap.

Absolute bedragen

De absolute kost komt dan neer op 2,7658 miljard voor de federale regering,

375,162 miljoen voor Vlaanderen, 232,289 miljoen voor het Waalse Gewest, 78,923 miljoen voor Brussel en 5,077 miljoen voor Duitstalig België, en dat voor de campagne tot 20 december 2021 (zonder boosterprik).

Deze bedragen liggen hoger dan wat eerder werd gemeld door minister Beke en minister Diependaele (214 miljoen voor Vlaanderen) omdat hier ook de vaccinaties in de ‘collectiviteiten’ zoals woonzorgcentra begrepen zijn.

> Vaccinatiecampagne kostte 44,63 euro per Vlaming

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.