"Voorbije vijf jaar verdwenen 604 basisgeneesmiddelen"

De voorbije vijf jaar zijn er 604 basisgeneesmiddelen verdwenen, omdat ze niet meer rendabel zijn door besparingsmaatregelen van de overheid, gecombineerd met stijgende kosten. Dat zegt sectororganisatie Medaxes. Die waarschuwt dat er nog meer dreigen te verdwijnen en pleit dan ook voor "een apart financieringsbudget van de overheid."

Het feit dat basisgeneesmiddelen (waarvan het patent is vervallen, red.) verdwijnen, betekent dat Belgische patiënten een andere behandeling moeten krijgen, "die gemiddeld zo'n 10 procent meer kost per dosis", aldus Medaxes. "Het is de belastingbetaler -en dus eigenlijk ook diezelfde patiënt- die op termijn de rekening gepresenteerd krijgt".

De Belgische overheid voorziet jaarlijks zo'n 5,5 miljard euro aan de terugbetaling van geneesmiddelen. Zo'n 40 procent van dat budget gaat naar zogenaamde basisgeneesmiddelen, die nochtans bruikbaar zijn voor 97 procent van de aandoeningen, zegt Medaxes. Dat budget is volgens de koepelorganisatie te laag om die rendabel te kunnen blijven produceren.

Anderzijds zijn nieuwere geneesmiddelen waarvan het patent nog niet is vervallen, goed voor 60 procent van het overheidsbudget. Die worden alsmaar duurder en nemen dus ook een steeds grotere hap in beslag, terwijl de druk om te besparen op basisgeneesmiddelen toeneemt. "De race to the bottom is inmiddels zo extreem dat er gemiddeld meer dan 120 medicijnen per jaar zijn verdwenen omdat ze niet meer rendabel zijn", aldus Medaxes. "De overheid werkt besparingsmaatregelen uit om de geneesmiddelenfactuur betaald te krijgen, die op het terrein net in méér uitgaven resulteren. Er is dus dringend een bijsturing nodig".

De sectororganisatie pleit voor het opsplitsen van het overheidsbudget voor terugbetalingen, met een aparte begroting voor basisgeneesmiddelen. "Doen we dat niet, dan gaat innovatie telkens ten koste van toegankelijkheid", klinkt het.

Volgens Medaxes dringt de tijd, want door de inflatie en de moeilijkere beschikbaarheid van grondstoffen zijn ook de kosten van basisgeneesmiddelen sterk gestegen: de voorbije 20 jaar al met gemiddeld 80 procent. In dezelfde periode zijn de verkoopprijzen met 37 procent gedaald.

Daarnaast wordt ook gewezen op de toenemende vergrijzing van de bevolking, "waardoor de nood aan basisgeneesmiddelen alleen maar zal stijgen de komende jaren".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Erwin SUYS

    29 augustus 2024

    Perfecte analyse en voorstel! Als dermatoloog hebben we nog amper enkele cortisonezalven en straks vinden we geen IM penicilline meer Dit bij toenemende syflis…