Vlaamse regering schuurt aan rusthuisfactuur

Op Vlaams niveau groeien de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Vooruit naar elkaar toe om de galopperende rusthuisfactuur te temmen. Er zou zo goed als een consensus bestaan over een zevental maatregelen die moeten vermijden dat de factuur het gemiddelde pensioen van wie in een rusthuis verblijft, overwoekert.

Winstzorgverbod

Essentieel wordt het winstzorgverbod, al zou dat enkel beperkt zijn tot gesubsidieerde zorg zoals toilettage (naast deze prestaties ook de verloning van de personeelsleden voor die activiteit). Volgens het Laatste Nieuws blijft het winstprincipe wel van kracht voor ‘hotelkosten’. Het gaat dan niet enkel over verblijf en voeding, maar ook over medische kosten of een kapbeurt.

Wat gewonnen wordt op zogenaamde ‘niet-gesubsidieerde zorg’ moet wel terugvloeien via investeringen in zorgfaciliteiten.

Transparant

Om een en ander transparanter te maken, wordt de factuur ook opgesplitst in zorg-, woon-, leef- en beheerskosten. Al is die opsplitsing op zich uiteraard geen garantie op meer transparantie. Denk maar aan de opgesplitste maar zeer onduidelijke facturen die de consument nu krijgt van de telecombedrijven.

Zorgnood

Wat zorgprioriteiten betreft, zouden ouderen die zorg het meest nodig hebben, voorrang krijgen. Het Laatste Nieuws wijst erop dat zo ouderen met dementie systematisch voorrang dreigen te krijgen op wie sukkelt met een depressie bijvoorbeeld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.