De beslissing van het Overlegcomité om de vaccinatie verplicht te maken voor het zorgpersoneel, verdient een groot applaus. Dat zegt VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey. "Dit is echt wat we nodig hadden", zegt de professor. "Wie blijft weigeren, moet zich toch eens afvragen of hij of zij wel in de juiste sector werkt."
"Dit is een zeer goede maatregel", zegt professor Devroey. "Zeker als we kijken naar die recente studie van de universiteit van Oxford, waaruit blijkt dat bejaarde mensen drie maanden na hun vaccinatie al opnieuw kwetsbaarder zijn. Dan is het goed dat de vaccinatie voor het zorgpersoneel verplicht wordt. Dat zal de verspreiding van het virus in de woonzorgcentra tegengaan."
Personeel dat in de zorg aan de slag is maar blijft weigeren om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus, moet zich misschien afvragen of ze in die sector wel op hun plaats zitten, aldus de professor. "De eerste zorg is toch dat je niemand wil besmetten", klinkt het. "Dit zou zijn zoals een chirurg die zijn handen weigert te wassen voor hij aan een operatie begint."
Daarnaast juicht professor Devroey toe dat het Overlegcomité het gebruik van de Covid Safe Ticket heeft uitgebreid naar kleinere evenementen. Vanaf 1 september kunnen evenementen met tot 200 aanwezigen binnen en 400 buiten ook het Covid Safe Ticket gebruiken - dat momenteel alleen voor massa-evenementen kan worden ingezet -, waardoor de maatregelen rond mondmaskers en afstand houden eveneens vervallen. Vanaf 1 oktober wordt deze drempel opgetrokken tot "minstens" 500 aanwezigen binnen en 750 buiten.
"Ik begrijp dat we, rekening houdend met de situatie, moesten blijven versoepelen" zegt de professor. "Dan is het een goede maatregel dat het Covid Safe Ticket ook voor die evenementen kan worden ingezet."
Lees ook:
> Naar verplichte vaccinatie zorgpersoneel
> "Begrip voor versoepelingen, maar zorgen om stijgende opnames" (Margot Cloet)
> Vakbonden zorgsector drongen aan op sociaal overleg over verplichte vaccinatie
> Vlozo tevreden dat verplichte vaccinatie in de zorg wordt onderzocht