Vanaf volgende week kunnen de Brusselse 75-plussers elk beschikbaar vaccin toegediend krijgen. Donderdagavond vertrekken de eerste uitnodigingen per mail en vrijdag zal de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) ook uitnodigingen per post versturen. Dat kondigde Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) donderdag in de commissie voor Gezondheid en Bijstand aan Personen aan.
Maron kreeg er een rist vragen over de vaccinatiestrategie en de problemen die er in het vaccinatiecentrum Heizel waren met ellenlange wachtrijen de jongste dagen.
Personen die worden uitgenodigd voor vaccinatie kunnen hun vaccinatiecentrum naar keuze aanduiden en een afspraak maken in de komende dagen of weken in het centrum Pachéco of Heizel, of in één van de centra die openen op 15 of 22 maart. Vanaf 15 maart openen de centra van Sint-Pieters-Woluwe, Schaarbeek, Molenbeek en Vorst en vanaf 22 maart de centra van Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Anderlecht. Dat deze centra niet vroeger geopend werden, heeft volgens de minister alles te maken met de leveringsproblemen van de verschillende vaccinproducenten. Er zijn momenteel ook geen bijkomende vaccinatiecentra voorzien, aldus nog Maron.
Afhankelijk van de epidemiologische situatie kan de toediening van de tweede dosis van het Pfizer-vaccin mogelijks worden uitgesteld van 21 tot 35 dagen. In dat verband is een aanvullend advies over de tweede dosis gevraagd bij het Europees Geneesmiddelenagentschap en er zal ook een bijkomende juridische analyse worden uitgevoerd vooraleer een tweede dosis na 35 dagen wordt gevalideerd.
De minister wees er nog op dat quasi alle Brusselse eerstelijns-professionals een uitnodiging hebben ontvangen om zich in de geopende vaccinatiecentra te laten vaccineren.
Maron benadrukte ook dat de vertraging door de sluiting van het Heizelcentrum en computer-bugs volledig zijn ingehaald. "We voorzien meer tijdspannes en vergroten de capaciteit van het centrum om meer mensen per dag te vaccineren", zei hij.
De Brusselse ziekenhuizen krijgen ook de toelating om de patiënten met de meest ernstige comordibiteiten te vaccineren. In een tweede fase en wanneer de logistiek, de toelevering van de vaccins en de fase van de vaccinatie dat toelaten, kan dat ook via de huisartsen gebeuren.
Voor minder mobiele mensen zal specifiek vervoer voorzien worden door de gemeenten, de ziekenfondsen en de MIVB. Voor mensen die zich kunnen verplaatsen en geïsoleerd zijn, kan er thuisvaccinatie georganiseerd worden. En voor de meest kwetsbare mensen wordt een oplossing uitgewerkt door de actoren op het terrein.
Alain Maron kondigde voorts nog een sensibiliseringscampagne rond de vaccinatiecampagne aan vanaf 15 maart, met spots op de regionale zenders Bruzz en BX1 en affiches in verschillende gemeenten. Op 10 maart is er ook een webinar over het AstraZenica-vaccin voor ziekenhuizen en huisartsen. N-VA-commissielid Gilles Verstraeten vond het "hallucinant dat de communicatiecampagne in Brussel pas vanaf volgende week op kruissnelheid zal komen". "Men wist al lang dat er veel scepticisme was. Dat is rijkelijk laat."
Verstraeten pleitte ook voor een wekelijks becijferd rapport over de stand van zaken van de vaccinatie. Hoeveel mensen zijn reeds uitgenodigd? Hoeveel daarvan hebben een afspraak gemaakt? Wat zijn de leverschema's van de vaccins voor Brussel en hoeveel mensen kunnen we daarmee vaccineren deze week? De komende week? Hoeveel no-shows zijn er? Wat is de gemiddelde doorlooptijd in de vaccinatiecentra?
Lees ook: Bvas feliciteert minister Maron voor zijn voortschrijdend inzicht