Vaccinatieplicht: sancties op arbeid of inkomen zijn rode lijn voor vakbonden

De vakbonden willen niet weten van een algemene verplichte vaccinatie tegen covid-19 als die gepaard gaat met sancties zoals het inhouden van inkomen of het beperken van de toegang tot werk. Dat bleek in de commissie Gezondheid van de Kamer.

Die commissie organiseert al een hele tijd hoorzittingen over de eventuele invoering van een verplichte coronavaccinatie voor de volwassen bevolking. Woensdag zijn de sociale partners aan de beurt, met de vakbonden in de voormiddag en de werkgeversorganisaties in de namiddag.

ABVV, ACV en ACLVB zitten op dezelfde golflengte, zo bleek. Voor de drie vakbonden kan er geen sprake zijn van een impact op de toegang tot werk of inkomen. Schorsing of ontslag voor wie het vaccin weigert, kan dus niet. 

"Dat kan voor ons nooit een middel zijn om het recht op arbeid in te perken", was Raf De Weerdt van het socialistische ABVV duidelijk. Olivier Valentin van de liberale vakbond ACLVB en Stijn Gryp van het christelijke ACV beaamden dat. Bovendien beschermen de vaccins niet volledig tegen besmetting, gaf Gryp aan. "De toegang tot werk ontzeggen is dus geen wondermiddel." Voor Gryp kan er eventueel wel een impact van een vaccinatieweigering zijn op zaken die zich afspelen in de privésfeer.

Meer algemeen vragen de vakbonden zich af of een verplichting de beste manier is om de vaccinatiegraad te verhogen. Mogelijk komt er zo nog meer polarisering in het maatschappelijk debat, gaven De Weerdt en Valentin aan. De vraag is ook of het op dit moment nog nuttig is om een vaccinplicht in te voeren, gezien de dalende cijfers. "Sensibilisering moet de prioriteit zijn, de kans om de vaccinatiegraad zo op te trekken, is groter", vond Valentin. Hoe dan ook moet de vaccinatie gepaard blijven gaan met de mogelijkheid om klein verlet op te nemen, zoals dat voor de basisvaccinatie en de booster ook al het geval was, vinden de bonden. 

De bonden zijn ook koele minnaars van de coronapas. Die kan geen alternatief zijn voor de vaccinatieplicht, zei Gryp, door bijvoorbeeld over te schakelen naar een 1G-beleid dat enkel nog vaccinatie aanvaardt als geldig toegangsbewijs. "De coronapas kan voor ons nooit een middel zijn om het recht op arbeid in te perken", zei ook De Weerdt.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.