Uitgebreid CST vervalt in Wallonië onmiddellijk na overstap naar code geel

Van zodra we naar code geel gaan op de coronabarometer, komt er in Wallonië onmiddellijk een einde aan het uitgebreide Covid Safe Ticket (CST), dat vandaag nodig is om toegang te krijgen tot de horeca, sportzalen of culturele evenementen. Dat is althans het voornemen van Waals minister van Gezondheid Christie Morreale. Zij zal de regering-Di Rupo donderdag voorstellen de uitvoeringsbesluiten voor te bereiden zodat die onmiddellijke opheffing mogelijk wordt.

Het volgende Overlegcomité komt op 4 maart bijeen. De verschillende regeringen van ons land buigen zich dan opnieuw over de coronatoestand, met op het menu wellicht de overgang naar code geel. In die fase komt er een einde aan een hele hoop maatregelen, zoals het gebruik van het CST.

"Ik heb mijn collega's binnen de Interministeriële Conferentie Gezondheid woensdagmorgen voorgesteld dat het CST kan worden opgeheven zodra code geel wordt bevestigd En morgen/donderdag zal ik de Waalse regering vragen de uitvoeringsbesluiten voor te bereiden die het mogelijk maken die onmiddellijke opheffing door te voeren, binnen onze gewestelijke bevoegdheden", legt minister Morreale uit.

Het gewest is immers enkel bevoegd voor het uitgebreid CST, dat van toepassing is voor de toegang tot de horeca, evenementenhallen en sportzalen. Het CST dat nodig is om te reizen, voor grote evenementen en in discotheken is federale bevoegdheid.

"Dat betekent niet dat we het CST volledig gaan schrappen. Het is nuttig geweest, met name tijdens de vierde golf. Maar we kunnen het vandaag in onze gereedschapskist steken. We hebben altijd gezegd dat we het geen dag te lang zouden gebruiken. De situatie verbetert. De bevolking heeft nood aan positief nieuws. Voor ons moet de opheffing van het CST er onmiddellijk komen na de overstap naar code geel", besluit de minister.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.