UAntwerpen reikt eredoctoraat uit aan oprichters BioNTech

De Universiteit Antwerpen gaat eredoctoraten uitreiken aan Uğur Şahin en Özlem Türeci, het Turks-Duitse echtpaar achter het biotechnologiebedrijf BioNTech. Ook de Antwerpse kunstenaars Anne-Mie Van Kerckhoven en Paul Van Hoeydonck worden eredoctor.

De jaarlijkse uitreiking van eredoctoraten gaat door op 29, 30 en 31 maart. Vanwege corona kiest de UAntwerpen niet voor één grote academische viering, maar zes kleinere plechtigheden. 

De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen selecteerde prof. Uğur Şahin en prof. Özlem Türeci voor hun pionierswerk rond mRNA-technologie in de immunotherapie en vaccinologie. Hun bedrijf BioNTech ontwikkelde samen met Pfizer het COVID-19-vaccin. 

Het eredoctoraat algemene verdiensten gaat naar Anne-Mie Van Kerckhoven en Paul Van Hoeydonck. "Beide kunstenaars krijgen dit eredoctoraat voor hun uitzonderlijke rol en prestatie als beeldend kunstenaars in artistiek en cultureel opzicht, met een visionaire reikwijdte die kunst en wetenschap verbindt", argumenteert Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen.

De andere ontvangers zijn de Oostenrijkse ingenieur Helmut Rechberger, de Amerikaanse rechtsgeleerde Patricia J. Williams en de Canadese sociologe Michèle Lamont.

De nieuwe eredoctors zullen allen een masterclass geven tijdens hun plechtigheid. Die zijn online via livestream te volgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.