De Universiteit Antwerpen en het onderzoekscentrum imec hebben als eerste in de Benelux een supercomputer van de nieuwste generatie in huis gehaald. De NVIDIA DGX-2 biedt de rekenkracht die nodig is voor onderzoek met behulp van artificiële intelligentie en "deep learning".
De nieuwe DGX-2 heeft slechts de omvang van een koelkastje, maar kan berekeningen aan met een snelheid van twee petaflops per seconde. "Eén petaflop staat voor 10 tot de 15de macht, ofwel 1 biljard", zegt informaticaprofessor Steven Latré van UA en imec. Daarmee is de nieuweling 8,3 keer sneller dan de CalcUA, de huidige supercomputer van de universiteit.
Volgens Latré is de nieuwe computer noodzakelijk om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden. "We zitten in het tijdperk van de artificiële intelligentie en van deep learning. Onze onderzoekers hebben continu nood aan heel veel rekenkracht. Om nieuwe AI-systemen te trainen, zijn onze researchers nu vaak uren aan het wachten op een resultaat."
De nieuwe supercomputer zal in samenwerking met het Gents AI-bedrijf Robovision gebruikt worden bij onderzoek naar malaria. "Medisch personeel analyseert vandaag manueel duizenden cellen, maar intelligente algoritmes doen dit in een fractie van een seconde", zegt Robovision-CEO Jonathan Berte. "Meer mensen kunnen nu sneller én accurater een diagnose ontvangen, allemaal dankzij artificiële intelligentie."