Twijfel over doodsoorzaak terminale patiënt door ingespoten stoffen of muntstuk

In de rechtszaak van een voormalige verpleegster uit Genk die verdacht wordt van het toedienen van een mix van morfine en dolantine aan een 70-jarige terminale Spaanse vrouw, wil de correctionele rechtbank van Tongeren dat de verschillende deskundigen die in het dossier uiteenlopende vaststellingen deden hun vaststellingen in november komen toelichten.

Volgens de wetsarts die voor het parket onderzoek deed naar de doodsoorzaak zou de patiënt overleden zijn aan de inspuiting maar volgens de wetsarts die het dossier voor de verdediging doornam zou de doodsoorzaak een muntstuk kunnen zijn dat in haar keel werd teruggevonden. Naast de twee wetsartsen vraagt de rechtbank ook dat toxicoloog professor Jan Tytgat meer uitleg komt geven over de combinatie van morfine en dolantine en de gevolgen van het toedienen van de twee stoffen. De rechtbank zet daarmee de deur open voor een eventuele herkwalificatie van de aanklachten.

Op 19 juli 2014 werd de Spaanse Maria Blanco, die aan terminale longkanker leed, opgenomen in het ZOL. De verpleegkundige verwittigde de dag erna een arts toen ze de vrouw al happend naar adem en met een blauw gelaat aantrof in haar kamer. Uit de beschrijving die hij doorkreeg van de verpleegkundige constateerde de arts dat de vrouw door de tumor in haar longen niet genoeg lucht binnenkreeg en gaf hij de raad om haar een cocktail van morfine en vocht toe te dienen. De 42-jarige verpleegster legde ook een extra dosis dolantine klaar die ook in de baxter werd opgespoten door een collega-verpleegster en vervolgens werd toegediend door haar 42-jarige collega. De toestand van de vrouw bleef echter zienderogen achteruitgaan en uiteindelijk stierf ze later die dag. 

Uit de autopsie die volgde kwamen verschillende mogelijke doodsoorzaken naar voren waaronder de ingespoten stoffen en een muntstuk van twintig cent dat diep in de keel van de vrouw was aangetroffen en de luchtpijp blokkeerde.

Volgens meester Partoens, die de 42-jarige voormalige verpleegster verdedigde, heeft een wetsarts vastgesteld dat de toegediende stoffen nog niet door het lichaam van de patiënte bij haar overlijden waren opgenomen en het duidelijk is dat het aangetroffen muntstuk de doodsoorzaak is. De wetsarts die voor het Openbaar Ministerie de autopsie deed, is van mening dat de inspuiting wel de meest voor de hand liggende doodsoorzaak is. 

Hoe het muntstuk in de keel van de 70-jarige vrouw terecht kwam, is niet echt duidelijk. Dat zou mogelijk in de mond gestopt zijn door haar Italiaanse buurman die eerder die dag op bezoek was en die geloofde dat zijn buurvrouw een waarzegster was. Hij zou mogelijk gedacht hebben dat de vrouw overleden was omdat ze niet meer reageerde nadat ze eerder een inspuiting met morfine had gekregen.Daarom zou hij mogelijk een muntstuk in haar mond gestopt hebben om haar overtocht naar het hiernamaals te betalen. Omdat de Spaanse niet meer de kracht had om het muntstuk op te hoesten, zou ze beginnen te stikken zijn.

Tijdens de behandeling van de zaak in juni vroeg het openbaar ministerie  een gevangenisstraf van zes jaar en een ontzetting uit de rechten terwijl de verdediging voor een vrijspraak of een straf met uitstel ging. Op 24 november moeten de deskundigen meer uitleg komen geven over de doodsoorzaak en nadien kunnen de aanklachten tegen de voormalige verpleegster mogelijk geherkwalificeerd worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 augustus 2023

    De “ offerblok “ diagnose is de juiste !