Twee derde Amerikaanse top-bedrijven noemt AI 'risicofactor'

De impact van generatieve AI is voelbaar in een breed scala aan sectoren - zelfs in sectoren die de technologie nog niet omarmen. Vele bedrijven hebben daarin al geïnvesteerd, maar 65% van de Amerikaanse bedrijven op de Fortune 500-lijst van de grootste ondernemingen noemt AI  in hun laatste jaarverslagen een 'risicofactor' . In 2022 was dat nog maar 9 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Arize AI. De gezondheidszorg situeert zich ergens in het midden (65,1%).

Arize AI is een onderzoeksplatform dat de financiële rapporten van grote bedrijven opvolgt. Arize bekeek de meest recente (per 1 mei 2024) financiële jaarverslagen (10-K's) van Amerikaanse Fortune 500-bedrijven en vergeleek de inhoud met de verslaggeving van dezelfde bedrijven in 2022. 

281 Fortune 500-bedrijven noemen AI nu als een potentiële risicofactor, een stijging met 473,5%. Specifiek 91,7% van de reclame-, media- en entertainmentbedrijven noemt AI als een risicofactor voor hun bedrijf - meer dan elke andere branche. Zo vreest streamingdienst Netflix dat rivalen een voordeel kunnen halen uit de inzet van AI, waardoor “ons vermogen om effectief te concurreren en onze bedrijfsresultaten negatief zouden kunnen worden beïnvloed”. De gezondheidszorg situeert zich in hetr midden (65,1%).

Volgens het platform zijn de bedrijven bezorgd dat concurrenten die de technologie beter weten in te zetten, een niet meer in te halen voorsprong zullen kunnen uitbouwen. Daarnaast vrezen ze potentiële reputatieschade. In één adem melden ze voorts de omgang met mogelijke ethische discussies over de impact van AI op privacy, mensenrechten en werkgelegenheid, die tot onrust kunnen leiden.

Hooguit 33% van de 108 bedrijven bekeek specifiek generatieve AI, zoals ChatGPT, als een opportuniteit. Zij noemden operationele voordelen, kostenefficiëntie en versnelde innovatie als mogelijke voordelen. 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    29 augustus 2024

    Musk heeft nog heel veel werk aan zijn eigen winkel : hij zou best eens voor eigen deur vegen , de Engelsen en de Democraten in de USA hebben nog 1 eitje te pellen met hem !