"Soms is het juist om wetten te negeren"(geschorste 'klimaatprotestarts')

Een gepensioneerde Britse huisarts is de tweede arts van wie de medische licentie is geschorst nadat ze werd veroordeeld voor geweldloze overtredingen tijdens vreedzame klimaatprotesten. Dr. Diana Warner werd veroordeeld voor geweldloze overtredingen tijdens de Insulate Britain-klimaatactie. Een medische tuchtrechtbank oordeelde dat dit het vertrouwen van patiënten kan schaden.

Dat meldt the Guardian. Dr. Diana Warner, die 35 jaar als huisarts werkte in praktijken in Bristol, werd in totaal zes weken in de gevangenis gegooid omdat ze twee keer een privéverbod tegen protesten had overtreden dat mensen verbood om het verkeer op de M25 te blokkeren in 2021 en 2022. Ze kreeg ook zes weken gevangenisstraf omdat ze haar hand aan de beklaagdenbank had gelijmd tijdens haar pleidooi voor het hof in 2022. Volgens de rechter was er sprake van minachting van de rechtbank, ook al omdat Warner op zittingsdagen wegbleef om te demonstreren.

Klimaatverandering

Warner vertelde de tuchtrechtbank die was bijeengeroepen door de General Medical Council (GMC) dat ze deelnam aan “vreedzame daden van burgerlijk verzet” omdat de regering er niet in slaagde om het publiek te beschermen tegen de existentiële dreiging van klimaatverandering. Maar de advocaat van de GMC voerde aan dat haar acties “door collega-artsen als betreurenswaardig kunnen worden omschreven en dat ze het beroep van arts in diskrediet bracht."

Het tribunaal erkende dat er geen twijfels waren over haar klinische praktijk, maar oordeelde dat “haar beslissing om deel te nemen aan onwettige acties, ertoe kan leiden dat sommige patiënten haar oordeel in twijfel trekken en daarom kan het het vertrouwen van patiënten in haar als arts schaden”.

De sinds 2019 gepensioneerde Warner ziet klimaatverandering als grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Ze vindt het een taak van artsen om af te dwingen dat de overheid meer actie onderneemt om klimaatverandering tegen te gaan. Ze wees erop dat demonstreren ‘steeds meer wordt gecriminaliseerd’. Zij hoopt juist het vertrouwen van patiënten te winnen door zo te laten zien dat ze als arts het klimaatprobleem serieus neemt.

De uitspraak komt nadat Dr Sarah Benn, een gepensioneerde huisarts in Birmingham, in april haar medische licentie voor vijf maanden had laten opschorten. Ze kreeg 32 dagen gevangenisstraf voor het overtreden van een ander huisverbod door te protesteren in een grasberm en te gaan zitten op een privéweg bij de olieterminal van Kingsbury in 2022. Benn gaat in beroep met de steun van de British Medical Association (BMA).

"Vreedzame protesten van artsen moeten kunnen"

Dr. Emma Runswick, vicevoorzitter van de BMA raad, vindt dat artsen niet verhinderd mogen worden om deel te nemen aan vreedzame protesten. “We waarschuwden dat de gerechtelijke uitspraak in de zaak van Dr. Benn een gevaarlijk precedent zou scheppen door ongerelateerde vrijheidsstraffen te verwarren met het vermogen van een arts om goede, veilige medische zorg te verlenen en het vertrouwen van het publiek te behouden, en nu zijn we er weer - een beslissing genomen over zaken die niet direct te maken hebben met patiëntenzorg of hun klinische vaardigheden,” zei ze.

Ze riep de GMC op om haar beslissing om de zaak tegen Warner aan te spannen te heroverwegen: “Ze is al gestraft en om nu haar bevoegdheid om te praktiseren op te schorten is niets anders dan een kwaadaardige poging om haar vaardigheden en achtergrond in diskrediet te brengen.”

Sommige artsen voerden aan dat de medische toezichthouder er niet in is geslaagd om te leren van zijn starre houding ten opzichte van wetsovertredingen. De GMC verontschuldigde zich dit jaar voor ten minste 40 homoseksuele artsen die waren gestraft nadat ze waren veroordeeld op grond van wetgeving die homoseksualiteit voor mannen verbiedt.

Dr. Warner liet weten dat haar ervaring met het kruisverhoor “verschrikkelijk” was geweest en dat ze er veel slapeloze nachten van had gehad. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.