Samusocial breidt wintercapaciteit voor daklozen uit met 320 plaatsen

De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial heeft vandaag haar Winterplan in werking gesteld. Ze breidt haar capaciteit uit met 320 plaatsen en biedt zo tijdens de koude wintermaanden dagelijks onderdak en begeleiding voor een duizendtal daklozen.

De nieuwe opvangplaatsen worden ingesteld in centra die de klok rond open zijn. Samusocial hoopt op die manier zo veel mogelijk mensen een droge en veilige plek te bieden en hen tegelijkertijd te helpen om van de straat te raken. Dankzij de uitbreiding zijn er ongeveer 1.000 plaatsen ter beschikking in acht verschillende structuren.

Het gaat om 415 plaatsen voor mensen in gezinsverband, 160 plaatsen voor alleenstaande vrouwen, 275 tot 300 plaatsen voor alleenstaande mannen en 130 plaatsen voor kwetsbare alleenstaande mensen die intensieve opvang en begeleiding nodig hebben. In elke opvangstructuur staat een psycho-medisch-sociaal team de bewoners bij en stellen ze hen een begeleidingsplan voor. Zo wordt samen met de daklozen, als ze hulp willen, gezocht naar aangepaste verblijfsoplossingen.

Bij Samusocial voelen ze ook de extra druk van de asiel- en opvangcrisis, waardoor ze heel wat asielzoekers op straat zien belanden. Ze stellen daarom ook prioriteiten bij de opvang. Er wordt eerst gekeken naar kwetsbare mensen zoals gezinnen met kinderen, alleenstaande vrouwen en zieke mannen. De mobiele hulpteams van Samusocial trekken ook zowel overdag als 's nachts door de Brusselse straten om de meest afgezonderde mensen bij te staan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.