Stakingen Verenigd Koninkrijk - Verpleegkundigen staken twee dagen

Na twee stakingsdagen in december heeft het verplegend personeel van de Britse gezondheidsdienst NHS vandaag opnieuw het werk neergelegd voor twee dagen. De verpleegkundigen eisen hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. De stakingen zorgen voor grote bezorgdheid over de mogelijkheid tot spoedopnames.

In het Verenigd Koninkrijk, dat gebukt gaat onder een inflatie van meer dan tien procent, zijn de verpleegkundigen het symbool geworden van een bevolking die lijdt onder de gestegen levensduurte en zich onvoldoende gesteund voelt door de regering.

De nieuwe staking weerspiegelt de impasse in de onderhandelingen tussen de belangrijkste verpleegstersvakbond, de Royal College of Nursing (RCN), en de conservatieve regering van Rishi Sunak, die de door de RCN geëiste verhogingen weigert.

De patstelling heeft de vakbond, die in december haar eerste staking in meer dan een eeuw van bestaan hield, er maandag toe bewogen om ook voor februari twee stakingsdagen aan te kondigen.

> Stakingen Britse gezondheidszorg: nieuw rondje

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.