Regeringen negeren schaamteloos regels van het Wapenhandelsverdrag

Regeringen negeren schaamteloos de regels van het Wapenhandelsverdragen dat kost wereldwijd vele mensenlevens, aldus Amnesty International. Het Wapenhandelsverdrag werd meer dan 10 jaar geleden aangenomen. België heeft het Wapenhandelsverdrag in 2013 ondertekend en in 2014 geratificeerd.
Amnesty International blijft onwettige wapenhandel aan de kaak stellen die ernstige misstanden mogelijk maakt. Het negeren van regels leidt tot verwoestend verlies van mensenlevens in conflictgebieden
Enkele van 's werelds grootste wapenexporteurs blijven de regels van het Wapenhandelsverdrag openlijk aan hun laars lappen door middel van illegale wapenoverdrachten. Dat leidt tot een verwoestend verlies aan mensenlevens in conflictgebieden zoals de bezette Palestijnse gebieden, in het bijzonder de bezette Gazastrook, Soedan en Myanmar.

Het Wapenhandelsverdrag trad bijna tien jaar geleden in werking. Hierin werden wereldwijde regels vastgelegd voor internationale wapenoverdrachten. Op 2 april 2013 stemden 155 staten voor het Wapenhandelsverdrag. Vandaag telt het verdrag 115 verdragsluitende staten en 27 ondertekenaars. Hieronder vallen alle 10 grootste wapenexporteurs – uitgezonderd Rusland - die goed zijn voor meer dan 90% van de wapenhandel.

“Het Wapenhandelsverdrag is het eerste in zijn soort dat universele normen vastlegt voor de internationale handel in conventionele wapens en munitie. De wettigheid van een wapenoverdracht is nu expliciet gekoppeld aan internationale mensenrechten en het humanitair recht”, aldus Patrick Wilcken, onderzoeker Militaire Zaken, Veiligheid en Politiediensten bij Amnesty International.

“Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijven veel regeringen de regels schaamteloos aan hun laars lappen. Dat leidt tot een enorm verlies aan mensenlevens in conflictgebieden. Het is tijd dat staten die partij zijn hun wettelijke verplichtingen nakomen en het Wapenhandelsverdrag volledig implementeren. De stroom van wapens naar landen moet verboden worden als bekend is dat ze zouden worden gebruikt voor genocide, misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden of als ze zouden kunnen worden gebruikt om ernstige schendingen van internationale mensenrechten of humanitair recht te plegen of te vergemakkelijken.”

“Amnesty International roept al lange tijd op tot een alomvattend wapenembargo tegen zowel Israël als Palestijnse gewapende groeperingen vanwege langdurige patronen van ernstige schendingen van internationale mensenrechten en het humanitair recht. Hieronder vallen oorlogsmisdaden die leiden tot gruwelijke gevolgen voor burgers, inclusief vrouwen en kinderen”, aldus Patrick Wilcken.

Vooruitgang
Sinds het begin van de jaren '90 voert Amnesty International samen met ngo-partners campagne voor robuuste, wettelijk bindende wereldwijde regels voor internationale wapenoverdrachten om de stroom van wapens die wreedheden voeden, in te dammen. Er moet echter nog meer worden gedaan om ervoor te zorgen dat dit verdrag wordt nageleefd om verder bloedvergieten te stoppen.

“Te veel levens zijn verloren gegaan door deze gevaarlijke wapens. Staten die partij zijn bij het Wapenhandelsverdrag en het ondertekend hebben, kunnen het zich niet langer veroorloven om hun verplichtingen niet na te komen”, besluit Patrick Wilcken. “Nu het 10-jarig bestaan van het Wapenhandelsverdrag nadert, moeten staten trouw blijven aan het verdrag en het menselijk lijden onmiddellijk beëindigen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.