Verlaging van de activiteitsdrempels voor praktijkpremie, sociaal statuut en de accreditering (GBO)

Het Riziv kent forfaitaire uitkeringen toe op voorwaarde dat verscheidene activiteitsdrempels worden bereikt. Als gevolg van de covid-19-crisis hebben veel artsen hun activiteit zien afnemen, waardoor ze mogelijk sommige vereiste drempels niet halen.

Na een gunstig advies van de medicomut (en vervolgens van het Verzekeringscomité) besliste de regering zopas om voor heel wat premies de minimale activiteitsdrempel die in 2020 moet worden bereikt, te verlagen.
Daartoe behoren niet de activiteitsdrempels, gedefinieerd volgens een aantal uren wekelijkse activiteit, de e-drempels (drempel voor een criterium voor het gebruik van een e-dienst) en de maximumdrempels.
Wel in het geding zijn:

  1. De geïntegreerde praktijkpremie, uitgezonderd dus de criteria gelinkt aan het gebruik van een e-dienst
  2. Sociaal statuut
  3. Het accrediteringsforfait

Voor alle sectoren worden de drempels voor de minimumactiviteit automatisch verlaagd met 5% (basispercentage).
Voor sectoren waarvan de gemiddelde activiteitscijfers in 2020 lager liggen dan die van 2019, kan dit percentage worden verhoogd, maar dat is niet het geval voor huisartsen, voor wie de verlaging van het basispercentage inderdaad 5% bedraagt.

  Officiële drempel Principiële drempel 2020
Geïntegreerde praktijkpremie (meer info: klik hier) Minimumbedrag voor gecertificeerde prestaties als u al 5 jaar of langer uw RIZIV-nummer als huisarts hebt (code 003 of 004): 25.000 Vermindering tot 23.750 €
Sociaal statuut (meer info: klik hier) Minimumbedrag van de uitkeringen als u al 5 jaar of langer uw RIZIV-nummer als huisarts hebt (003 of 004): € 25.000
Verminderde activiteitsdrempel die recht geeft op een gedeeltelijk sociaal statuut: € 12.500
Vermindering tot 23.750 €
(en 11.875 € voor beperkte activiteitsdrempel)
Accreditering (meer info: klik hier) Minimale activiteitsdrempel gedurende het kalenderjaar voorafgaand aan uw aanvraag (dit geldt niet voor jonge artsen in hun eerste 4 jaar praktijk): gemiddeld ten minste 5 contacten per werkdag (consulten en visites), of 1.250 contacten per jaar Vermindering tot 1.187 contacten per jaar 

> Meer gedetailleerde info via officiele communicatie Riziv: klik hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.