Patiënt in VS overlijdt aan zeldzame ziekte die wordt overgedragen door muggen

In het noordoosten van de VS is een persoon overleden aan Eastern Equine Encephalitis (EEE), een zeldzame ziekte die door muggen wordt overgedragen. In een verklaring identificeerde het New Hampshire State Department of Health de patiënt als een volwassene uit de stad Hampstead, zonder verdere details te geven over zijn geslacht of leeftijd. De persoon was opgenomen in het ziekenhuis vanwege een ernstige verslechtering van het centrale zenuwstelsel en stierf als gevolg van de ziekte. 

"De laatst bekende menselijke infectie met het Eastern Equine Encephalitis virus in New Hampshire was in 2014", toen de gezondheidsdienst drie menselijke infecties, waaronder twee sterfgevallen, meldde.

Het sterfgeval doet de bezorgdheid toenemen in het noordoosten van de VS over het risico van de verspreiding van EEE, waarvan wordt aangenomen dat de prevalentie wordt verergerd door de klimaatverandering.

Volgens het Center for Disease Control zijn de symptomen van het virus koorts, hoofdpijn, braken, diarree, gedragsveranderingen en slaperigheid. Het kan ook ernstige neurologische aandoeningen veroorzaken. Bijna 30 procent van de geïnfecteerden sterft en veel overlevenden ondervinden lichamelijke of geestelijke gevolgen. Mensen jonger dan 15 en ouder dan 50 lopen het grootste risico.

De gezondheidsautoriteiten adviseren mensen om zich in te smeren met een muggenwerend middel, buiten beschermende kleding te dragen en stilstaand water in de buurt van hun huis te verwijderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.