Patiënten met langdurige gezondheidsklachten na een coronabesmetting krijgen voortaan ook neuropsychologische zorg terugbetaald. Dat geldt ook voor ergotherapie in de tweede lijn.
Sinds deze zomer kunnen longcovidpatiënten een beroep doen op een gepersonaliseerd zorgtraject, waarbij de huisarts en andere betrokken zorgverleners een behandelplan opstellen. Binnen dat traject werden kinesitherapie, logopedie en psychologische zorg al terugbetaald, eventueel aangevuld met ergotherapie en een behandeling bij een diëtist.
Vanaf nu komt ook neuropsychologische zorg in aanmerking voor terugbetaling. Veel patiënten met langdurige coronasymptomen lijden aan concentratie- en geheugenverlies en andere cognitieve problemen. Ook ergotherapie in de tweede lijn, in het ziekenhuis bijvoorbeeld, kan voortaan terugbetaald worden.
> Neuropsychologische zorg nu ook terugbetaald in zorgtraject
Laatste reacties
Frank Comhaire
28 november 2022Of de terugbetaalde neuropsychologische zorg ook enig nut oplevert voor de post-COVID patiënten is nooit aangetoond! Veel patiënten kunnen de revalidatie door "graded exercise therapy" (GET) fysiek niet aan, en het is onweerlegbaar bewezen dat cognitieve behandeling totaal zinloos is, zoals dat ook het geval is bij patiënten met chronisch vermoeidheid syndroom/fibromyalgie. Het hele zorgpakket gaat voorbij aan de kennis van de pathogenese van de klachten, namelijk de neuro-endocriene, immunologische en - vooral - inflammatoire en metabole ontregeling. Alleen behandeling die op deze mechanismen corrigerend ingrijpt blijkt tot verbetering van de gezondheidstoestand van de post-COVID patiënten te leiden.