Scabiës of schurft rukt op. Daarom worden er nieuwe richtlijnen opgesteld in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Zo weten bijvoorbeeld scholen en kinderdagverblijven wat ze moeten doen als het opduikt.
“Er is geen acute uitbraak, maar door die stijgende tendens moeten we wel extra ons best doen om het terug te dringen”, zegt Jeroen van den Brandt, voorzitter van Domus Medica, in Gazet van Antwerpen. Hij beklemtoont dat angst niet nodig is. “Kinderen bij wie schurft wordt vastgesteld en die behandeld worden, mogen gewoon naar school.”
Exacte cijfers over schurft zijn er niet, want er is geen meldingsplicht, behalve als er grote uitbraken zijn.
Joris Moonens (Agentschap Zorg en Gezondheid) stelt vast dat schurft zowe in Nederland als bij ons aan een opmars bezig is. Daarom vroeg het agentschap Domus Medica om een update te maken van de richtlijnen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. De aangepaste adviezen komen op de website, waarschijnlijk in het najaar. “Domus Medica zal ze opnemen in de richtlijnen voor huisartsen”, zegt Moonens. “In een parallel traject werkt de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg) aan een richtlijn voor de CLB's. Die is binnenkort al klaar.”
Ook huisarts Myrjam Cramm getuigt over het fenomeen maar stelt vast dat het nu lijkt te stabiliseren in haar praktijk centrum Antwerpen. Ze heeft de indruk dat het stigma veel minder zwaar weegt dan vroeger. “Het is beter bespreekbaar en dat is goed, want het is wel belangrijk dat mensen hun nauwe contacten inlichten als ze scabiës blijken te hebben. De uitslag is ook niet altijd gemakkelijk te herkennen, zelfs voor dermatologen niet, dus het is voor iedereen goed om waakzaam te zijn.”