Ministers Franse gemeenschap leggen eed af

De zes ministers van de Franse gemeenschap - vier vrouwen en twee mannen - hebben dinsdag in het parlement van de Franse gemeenschap de eed afgelegd. De kersverse minister-president Elisabeth Degryse mocht de spits afbijten, gevolgd door Valérie Glatigny (MR), Valérie Lescrenier (Les Engagés), Jacqueline Galant (MR), Adrien Dolimont (MR) en Yves Coppieters (Les Engagés).

Vier van hen dragen een dubbel petje en zetelen dus ook in de Waalse regering. In eerste instantie ging het enkel om Jacqueline Galant, in de Franse gemeenschap bevoegd voor Media en Sport, en om Valérie Lescrenier, die de portefeuilles Jeugd en Jeugdbijstand kreeg. Daar kwamen echter ook Adrien Dolimont (Wetenschappelijk Onderzoek) en Yves Coppieters (Gezondheid, Gelijke Kansen en Vrou wenrechten) bij. 

In eerste instantie kwamen beide heren enkel voor de Waalse regering in beeld, maar in dat geval zou de regering van de Franse gemeenschap ongrondwettelijk zijn samengesteld. Die moet immers zowel mannen als vrouwen in haar rangen tellen, met minstens een derde van het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is.

De plenaire vergadering hervat om 15.00 uur voor de beleidsverklaring van de minister-president. Een half uur daarvoor legt Degryse de eed af bij de koning.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Stefan ORIS

    18 juli 2024

    AFSCHAFFEN DIE GEMEENSCHAPPEN,waartoe dient dit alles,tenzij veel uitgaven( die we niet hebben...)