Met conferentie over drugs willen organisaties kloof tussen praktijk en beleid dichten

In het Brusselse stadhuis is vandaag een week rond drugs en gedragsverslaving afgetrapt. Het gaat om een initiatief van verschillende koepelorganisaties uit de drie gewesten samen met de medische sector en andere organisaties. Het centrale thema maandag is het (de)criminaliseren van druggebruik.

Er is een kloof tussen wat er bekend is via wetenschappelijke studies en ervaringen op het terrein en wat er op politiek vlak gebeurt, verklaart Tom Decorte, professor criminologie van de UGent. Het drugsbeleid in ons land is gericht op het terugdringen van vraag en aanbod van drugs. Die aanpak heeft zijn ondoeltreffendheid bewezen, zegt hij. "Het decriminaliseren van persoonlijk gebruik zou een fundamenteel signaal zijn", aldus Decorte nog. Het is dan ook geen toeval dat de conferentie met dat thema geopend wordt.

De burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) is tevreden dat de debatten in zijn stad worden gehouden en zegt dat het belangrijk is dat de politieke autoriteiten het probleem van drugsverslaving niet enkel vanuit een repressieve invalshoek benaderen.

"Er is een repressief aspect, en daar zijn we de afgelopen weken aan gewend geraakt met alle 'Antwerpse' gebeurtenissen, ook al is dat steeds meer het geval in Brussel en de andere grote Belgische steden. Via dit debat eisen wij ook dat er echt wordt nagedacht over het probleem van drugsgebruik en ook over de opvolging  en de ondersteuning van de gebruikers. Dit colloquium komt op het juiste moment", verklaarde Close.

"Ik hoop dat de conferentie antwoorden en wetenschappelijke antwoorden zal opleveren. Ik wil dat het debat over de verslavingsproblematiek gevoerd wordt in een maatschappelijk en gezondheidsdebat", aldus de burgemeester nog.

Dinsdag is het thema 'Drugs, Gezondheid en Justitie', woensdag komen artsen, gezondheidswerkers en onderzoekers samen, donderdag vindt de jaarlijkse studiedag van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) plaats en vrijdag worden innovatieve praktijken op het vlak van drugs en verslaving besproken. 

Initiatiefnemers van de week zijn het Forum Addiction & Société, dat bestaat uit een groot aantal veldwerkers en experten, VAD en zijn Franstalige tegenhangers FEDITO BXL en FEDITO wallonne, SMART on Drugs, een Vlaamse burgerbeweging die streeft naar een ander en humaner drugsbeleid, en #STOP1921, een campagne van het maatschappelijk middenveld.

Er zullen Belgische en internationale experts vanuit verschillende disciplines deelnemen aan de rondetafelgesprekken, conferenties en debatten. "We willen de aandacht van het publiek, de media, het maatschappelijk middenveld en politici vestigen op de urgentie van het probleem en het rechtstreeks aanpakken", verklaart Stéphane Leclercq van FEDITO BXL.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.