Een asielzoekster die moet bevallen, moet altijd in een ziekenhuis terechtkunnen. Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, zal de medische kosten altijd op zich nemen, ook als de betrokkene niet in het opvangnetwerk verblijft. Dat zegt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).
Het reageert daarmee op het bericht dat een hoogzwangere asielzoekster door het UZ Jette de deur werd gewezen omdat ze geen ziekteverzekering had, terwijl het personeel van het Brugmann-ziekenhuis waar ze uiteindelijk wel kon bevallen niet met Fedasil wilde samenwerken omdat het de kosten te traag zou terugbetalen.
Fedasil neemt zulke medische kosten altijd op zich, benadrukt De Moor. Bij het agentschap werd intussen wel een digitaliseringstraject opgestart om de terugbetalingen efficiënter te realiseren. Er wordt ook gewerkt aan een online aanvraagsysteem, gezien het systeem van aanvragen per mail niet meer geschikt is voor het aantal aanvragen dat ontvangen wordt.
Volgens De Moor klopt het overigens niet dat asielzoekers die op de wachtlijst van Fedasil staan, geen medische zorg krijgen. Zo wordt een mobiele kliniek aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers waar Artsen Zonder Grenzen de voorbije maanden voor instond, vervangen door een medisch punt dat door Croix Rouge zal worden uitgebaat. De financiering wordt opgenomen door Fedasil en het Riziv.
> Hoogzwangere asielzoekster door Brusselse spoeddienst op straat gezet