Calciumpasta toont sterke resultaten bij behandeling heupfracturen (Vitaz)

De dienst orthopedie van het Waaslandse ziekenhuis Vitaz heeft met succes 220 ingrepen uitgevoerd met de Local Osteo-Enhancement Procedure (LOEP). Onder lichte anesthesie wordt dan een biologisch moduleerbare calciumpasta in de femurhals ingebracht. Dat materiaal hardt uit tot bot, waardoor de heup wordt versterkt.

De procedure is minder duur en ingrijpend dan een heupoperatie maar de resultaten stellen niet teleur. "We zien een gemiddelde toename van 61 procent in botmassa en significante verbeteringen in mobiliteit en pijnreductie", zegt diensthoofd Jo De Schepper.

Osteoporose leidt tot verlies van botsterkte en densiteit, waardoor het risico op breuken stijgt. Een derde van de vrouwen en een vijfde van de mannen krijgen in hun leven een osteoporotische breuk. Heupfracturen zijn het meest ingrijpend en wereldwijd lijden meer dan 200 miljoen mensen aan osteoporose.

De huidige medicamenteuze behandeling is vaak inefficiënt, met veel patiënten die stoppen binnen een jaar. Mensen met een eerdere heupfractuur hebben dubbel zoveel kans op een nieuwe breuk binnen enkele jaren.

Vitaz wil in de toekomst meer patiënten screenen om te bekijken of ze in aanmerking komen voor de LOEP-procedure.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.