"Geen wetenschappelijke basis voor verzet tegen mondmaskers voor kinderen" (Vandenbroucke)

Volgens minister van Volksgezondheid is er "geen enkele wetenschappelijke basis" om zich te verzetten tegen mondmaskers voor kinderen. Dat zei hij dinsdagnamiddag in de Kamer. "Het is oncomfortabel en we moeten dat niet nodeloos rekken, maar ik denk dat we die problemen hebben overdreven."

Het Overlegcomité kondigde eind vorig jaar aan dat kinderen vanaf 6 jaar op school een mondmasker moeten dragen om het risico op besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Die beslissing ging gepaard met kritiek, onder meer van ouders maar ook van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle. Het masker zou een nefaste impact hebben op het leerproces en de ontwikkeling van kinderen. Dalle lanceerde gisteren/maandag het pleidooi om de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar op het Overlegcomité van komende vrijdag terug te draaien. 

Volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zijn de potentiële nadelen van mondmaskers bij kinderen echter overschat. "Het is inderdaad oncomfortabel en we moeten dat niet nodeloos rekken, maar er is geen enkele wetenschappelijke basis voor dat verzet. Ik ken geen enkele serieuze studie die ernstige nadelen voor kinderen vermeldt", antwoordde hij dinsdagmiddag op vragen van Caroline Taquin (MR), Patrick Prévot (PS) en Sophie Rohonyi (DéFI) in de Kamercommissie Gezondheid. 

Het debat dat daarover gevoerd werd heeft bovendien tot tijdverlies geleid, zei de Vooruit-vicepremier. "We waren te laat met die maatregel. Mogelijk heeft dat tot extra besmettingen geleid in andere leeftijdscategorieën." 

DéFI-Kamerlid Sophie Rohonyi vond het antwoord van de minister "choquerend". "U doet de hele gezondheidscrisis rusten op de mondmaskers bij kinderen, terwijl die verantwoordelijkheid toch bij de volwassenen ligt. Ik vraag u om die maatregel op het Overlegcomité op te heffen." 

Rohonyi wees er ook op dat scholen medische attesten voor kinderen die het mondmasker niet kunnen dragen, niet altijd aanvaarden. De minister benadrukte dat dat niet de bedoeling is. "De regel vraagt om daar met gezond verstand mee om te springen. Dat is normaal als je met kinderen werkt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.