Belgen die gezond willen eten, betalen daarvoor een stuk meer dan voor ultrabewerkt voedsel, dat rijk is aan zout, suiker en vet. Dat blijkt uit onderzoek van Sciensano. Het gezondheidsinstituut roept de Belgische autoriteiten op om onbewerkt voedsel financieel aantrekkelijker te maken, en zo gezinnen te stimuleren om gezonder te eten.
Ultrabewerkte voedingsmiddelen bevinden zich buiten de voedingsdriehoek en zijn dus ongezond, wat betekent dat de consumptie van deze producten zoveel mogelijk moet beperkt worden. Ze bevatten doorgaans veel toegevoegde suiker, zout en verzadigd vet, en talrijke aroma's, kleurstoffen en andere additieven. Ze zijn ontwikkeld om gemakkelijk, aantrekkelijk en toegankelijk te zijn voor de consument en winstgevend voor de voedingsindustrie.
Uit onderzoek van Sciensano blijkt nu dat ultrabewerkte voeding opvallend goedkoper is dan minimaal of onbewerkte voedingsmiddelen. Gemiddeld betaal je voor een gezond alternatief 1,29 euro per 100 calorieën, terwijl dat bij ultrabewerkt voedsel maar 0,55 euro is per 100 calorieën. "Gezinnen met een lager inkomen kiezen logischerwijs voor voeding die binnen hun budget past. Dit betekent dat ultrabewerkte voeding voorrang krijgt op gezonde, minimaal bewerkte voedingsmiddelen", aldus Sciensano.
Sciensano vraagt daarom aan de Belgische autoriteiten om, net zoals in Hongarije en het Verenigd Koninkrijk, ultrabewerkte voedingsmiddelen financieel minder aantrekkelijk te maken en gezonde voeding net goedkoper te maken. Op die manier zullen gezonde eetpatronen beter worden gestimuleerd, zeker voor gezinnen die het financieel minder breed hebben. Daarnaast roept het gezondheidsinstituut op om gezonde voeding op school nog meer te stimuleren.