Huisartsen niet verontrust door schakeling naar code oranje

De huisartsen zijn niet verontrust nu we vanaf volgende week naar code oranje schakelen. "We zien al een aantal weken dat de druk in de praktijken afneemt, al blijft het natuurlijk de vraag wat er nu gaat gebeuren met de test- en quarantaineregels", vertelt Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica.

Vanaf 18 februari schakelt de coronabarometer naar code oranje, wat meteen een reeks versoepelingen met zich meebrengt. Op dit moment is met bijna 298 COVID-opnames per dag echter nog niet voldaan aan de voorwaarden. Viroloog Steven Van Gucht verwacht wel dat we die drempel "in de tweede helft van februari" zullen bereiken.

De huisartsen maken zich alleszins geen zorgen dat de schakeling te vroeg komt. Naar eigen zeggen zien ze dat de druk de voorbije weken al is afgenomen in de dokterspraktijken. "We hebben enorm veel besmettingen gekend de voorbije maand, dat het virus op den duur minder mensen nog kan besmetten", klinkt het bij Van Giel. "We maken ons dan ook geen zorgen en we verwachten dat er rustigere maanden in het verschiet liggen."

Van Giel vraagt zich wel af wat er met de huidige test- en quarantaineregels moet gebeuren. Wie besmet is met het virus, moet nog steeds minstens zeven dagen isolatie en ook nog wie niet volledig gevaccineerd is moet na een hoogrisicocontact nog in afzondering. "De politiek zal

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.